Ръст на заболелите в Смолянско, от РЗИ предупреждават при заболяване от грип хората да си останат у дома и да търсят медицинска помощ, а не да предприемат самолечение

 Ръст на заболелите в Смолянско, от РЗИ предупреждават при заболяване от грип хората да си останат у дома и да търсят медицинска помощ, а не да предприемат самолечение

Навлизаме в сезона на простудните и вирусните заболявания. Увеличават се регистрираните случаи на остри респираторни заболявания в област Смолян през изминалата седмица, съобщиха от пресцентъра на Регионалната здравна инспекция – Смолян. В периода от 15 до 21 януари са регистрирани 53 случая на остри респираторни заболявания, при 39 за предходната седмица. Заболяемостта е 187,98 на 10 000 и е под епидемичните стойности. Най-много – 21 са констатираните случаи във възрастовата група от 5 до 14 години, 17 са заболелите на възраст от 30 до 64 години, 13 са при децата от 0 до 4 години и два при хората над 65-годишна възраст.

Най-сигурните признаци, че имате грип, а не настинка са внезапното начало със силни болки в мускулите и костите, висока температура, главоболие и общо неразположение. Освен това обикновено на втория – третия ден се появява и силна кашлица, която не отшумява. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно от 2 до 5 дни.

Грипът е много по-тежък от простудата. Представлява остра заразна инфекция, причиняваща се от грипни вируси от групите А, В и С, които са по-устойчиви при ниски температури, с което се обяснява по-голямото разпространение на грипа през зимните месеци. Вирусите се предават от болни на здрави хора основно чрез секрета, който се отделя от носа и устата при кихане и кашляне. Застрашени от заразяване са най-вече хората с уязвима имунна система, каквито са малките деца и възрастните, особено тези с хронични заболявания.

С оглед предотвратяване на заболяването е желателно да се спазват някои общи препоръчителни мерки:

Избягвайте местата с много хора и масовите мероприятия.

Не контактувайте или ограничете контактите си с болни. Ако това не може да стане, стойте на разстояние от тях (поне метър).

Доказано е, че така значително ще намалите вероятността да вдишате отделяните от болния при кашляне и кихане инфектирани секрети.

Не допускайте контакти на деца или хора в напреднала възраст с болни от грип или настинка. Ако това не може да се избегне, желателно е използването на маска.

Как да предпазим околните, ако имаме симптоми?

Ако сте болен или имате симптоми, стойте на безопасно разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване. При възможност избягвайте използването на обществения транспорт или при излизане от дома ползвайте маска. След поставена от личния лекар диагноза останете вкъщи, не ходете на работа или училище и не излизайте по други причини. Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашлица. Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане. След употреба изхвърляйте носните кърпички в кофата за битов отпадък. При липса на условия за миене на ръцете използвайте влажни хигиенни кърпички за ръце. Почиствайте твърдите повърхности като: дръжки на врати, телефони, дистанционни управления и други с обикновен почистващ препарат. При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите и достатъчно количество течности. Не прибягвайте до самолечение!

Противовирусните препарати се използват за лечение с цел намаляване продължителността на боледуване и риска от усложнения. Те са най-ефективни, ако се приемат в първите 24 до 48 часа от появата на симптомите. Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар, спазвайки вида, дозата и продължителността на изписания препарат.

РЗИ

Вирни се горе