Проверете имунизационния статус на децата си за морбили!

Проверете имунизационния статус на децата си за морбили!

Предвид регистрираните лабораторно потвърдени случаи на морбили в страната , РЗИ – Смолян даде указания на общопрактикуващите лекари, лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ за предприемане на действия с цел недопускане разпространение на заболяването в региона ни.

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път, и е силно заразна. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни. Източник на зараза е само човекът. Заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. Оплакванията започват най-често с катарални прояви на горните дихателни пътища – хрема, фарингит, конюнктивит със зачервяване, парене на очите, сълзене, светобоязън, кашлица повишена температура и обща интоксикация. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо зад ушите, по лицето, шията и гръдния кош, следва туловището и крайниците. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

Усложненията са по – чести в ранна детска възраст, при възрастни и деца с предшестващи остри и хронични заболявания, както и при съчетание с други инфекциозни болести. Най-често срещани са ларингити, ларинготрахеити, бронхити, бронхопневмонии, тежка диария, възпаление на ухото. Тежки са усложненията от страна на нервната система – енцефалити и менингоенцефалити. Рядко, но много тежко усложнение е дегенеративно увреждане на централна нервна система, което може да се развие години след преболедуване от морбили.

До момента в област Смолян няма регистрирани случаи на морбили. Последните такива са от 2010 година, когато заболяха 98 лица. 73 от тях не бяха имунизирани, а при 25 се установи един прием на ваксината.

Ваксината е единственият и сигурен начин за предпазване от това сериозно остро инфекциозно заболяване. Имунизацията се прави първо на 13-месечна възраст, а след това реимунизация на 12-годишна възраст на детето. Специалистите от РЗИ – Смолян препоръчват родителите да проверят при общопрактикуващия си лекар имунизационния статус на децата си по отношение на морбили и при констатиране на пропуск да бъдат незабавно имунизирани.

РЗИ-Смолян

Вирни се горе