При установените случаи на COVID-19 в област Смолян от болнично лечение се нуждаят по-малко от 17%

При установените случаи на COVID-19 в област Смолян от болнично лечение се нуждаят по-малко от 17%

„Към момента общо установените случаи от началото на пандемията са 346, като за последната седмица са 127. Излекуваните са 157 души и към момента активните са 182, от които 152-ма са амбулаторни, на домашно лечение, а хоспитализирани са 30 – 17 пациенти в областната болница в Смолян, 3-ма са хоспитализирани в общинската болница в Мадан, 2-ма в общинската болница в Девин, 5 пациента в общинската болница в Гоце Делчев, двама са настанени в лечебни заведения в София и един в Центъра за психично здраве в Смолян.“, областният управител Недялко Славов представи пред медиите актуалната информация към момента за разпространението на коронавирус на територията на област Смолян. „За съжаление, има два нови смъртни случая – жена на 84 години от Смолян и мъж на 86 години от Борино, с което смъртните случаи от началото на пандемията стават 7.“

Според статистическите данни, Славов каза, че спрямо другите области, сме на трето място по брой заразени, след София и Пазарджик, а съотнесено броя на установените случаи спрямо броя на населението, сме на първо място с 1 на 300. „Изминалата седмица беше значително натоварена, във връзка с обработката на големия брой позитивни резултати и установяване на техните контактни от огнището на завода за производство на автомобилни части в Смолян. Усилията бяха насочени и в посока на оптимизиране организацията на болничните заведения в региона за лечение на пациенти с COVID-19.“, д-р Мими Кубатева представи дейността на РЗИ-Смолян през изминалата седмица.

Относно осъществената контролна дейност от инспекцията, свързана с изпълнение заповедите на Министъра на здравеопазването, д-р Кубатева каза, че са извършени 10 контролни проверки в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ, във връзка с изпълнение на противоепидемичните мерки. В едно лечебно заведение е направено предписание за засилени противоепидемични мерки, във връзка с установен случай на коронавирус при медицинска сестра. Проверени са 44 обекта с обществено предназначение, сред които 13 хотели и къщи за гости, 14 басейна, 5 автобуса, 13 фризьорски и козметични салона, проверка е извършена и в 7 производствени предприятия и на 1 общински пазар, на който са направени препоръки за по-строги противоепидемични мерки. Има издадени три заповеди за възстановяване експлоатация на поточни линии в предприятието за авточасти, издадени са и две предписания за хигиенни и противоепидемични мероприятия в млекопреработвателни предприятия. „По отношение на епидемичната ситуация през седмицата общо регистрираните лица са 127 на възраст от 14 до 86 години. От тях са хоспитализирани 12 в МБАЛ-Смолян, 3-ма в болницата в Мадан, 2-ма в болницата в Девин и по един в болниците в Гоце Делчев и във ВМА. Новите случаи по общини са: от Борино-2 новооткрити, от които единият е починал; от община Доспат има двама новооткрити, постъпили в болница; община Мадан – 38, от които 32-ма са на домашно лечение и 6 хоспитализирани; от Рудозем – 41 новооткрити, от които 36 на домашно лечение и 5 хоспитализирани и от община Смолян – 44, от които 38 на домашно лечение и 6 хоспитализирани, от които един е починал.“ , каза д-р Кубатева, обръщайки внимание, че най-голямо повишение на позитивните случаи се наблюдава в Смолян, Мадан и Рудозем, което е в пряка връзка с установеното огнище в завода за авточасти. „Дехоспитализирани през седмицата са 16 лица. Контролни отрицателни резултати на позитивни от община Доспат са получени от 23-ма и едно дехоспитализирано лице, те са със сменен статут в групата на излекуваните. Осезаемо намалява броят на инфектираните с коронавирус активни случаи в община Доспат, в момента те са 18 от над 100. От тези 18 – 7 са на домашна изолация, като дехоспитализирани, 3-ма са на домашно лечение и 8 са в болница.“

По отношение на контактните лица, общо в регистъра на COVID -19 за област Смолян са вписани 942 лица, в момента под активна карантина са 306 контактни, от които в Смолян-120, в Рудозем-98, в Мадан-73. През седмицата са изпратени 111 проби за PCR-тест, извършени са 94 бързи теста, от които 10 са положителни на IgG и/или IgM антитела.

След направен анализ, специалистите от РЗИ считат, че причината за огнището в завода за авточасти в Смолян е късното откриване на първите случаи на заразени с коронавирус, което е в резултат на посещаване на работа от работещи в завода с лека или безсимптомна форма на заболяването. Във връзка с това, д-р Кубатева обърна внимание на всички работещи и управители на големи трудови колективи да се подхожда сериозно към посещението на работа дори и с минимални симптоми на заболяване. „Дори при най-леки оплаквания и неразположение трябва да оставаме вкъщи и да търсим личния си лекар. Това е особено важно, за да бъде предотвратено възникване на големи огнища и последващи проблеми с разпространение на заразата.“ Директорът на РЗИ-Смолян акцентира, че високият брой заразени в региона е предимно от огнищата на COVID-19 в Доспат и Смолян, от където за последните 30 дни са установени около 300 случая. „Към момента в областната болница се лекуват 17 пациента с COVID-19 – 7 от община Смолян, 5 от Рудозем, 4 от Мадан и един от Борино. От тях няма пациенти на интензивно лечение.“, каза директорът на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев. „За съжаление, през изминалата седмица имаме два смъртни случая – жена на 84 години и мъж на 86 години, за които вече беше съобщено.“, д-р Даракчиев уточни, че и при двамата пациента е имало редица придружаващи заболявания. В допълнение той каза, че продължава регулярното тестване сред персонала на болницата, като през изминалата седмица няма установени положителни проби.

Директорът на ОД МВР Смолян, ст.комисар Николай Димов уведоми, че през изминалата седмица са образувани две бързи производства за нарушаване на карантина, с които общият брой на бързите производства за нарушаване на противоепидемичните мерки в региона от началото на пандемията става 35. Служителите на реда продължават дейността си по съдействие на институциите за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция.

Вирни се горе