През март започва имунизацията срещу новия грип

През март започва имунизацията срещу новия грип

От началото на месец март започва имунизацията срещу новия грипен вирус А(H1N1). Ваксината е осигурена от Министерството на здравеопазването и е безплатна за хората. В момента са доставени 80 хил. дози. При интерес от страна на населението Министерство на здравеопазването има готовност да достави още 280 хил. дози,съобщиха от министерството на здравеопазването.

Ваксината е предназначена за рисковите групи, сред които попадат бебетата над 6 месеца, пациенти с тежки хронични заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата система, диабет, хронични бъбречни и чернодробни заболявания, вроден или придобит имунодефицит, бременните жени и лекарите.

Ваксинациите ще се извършват във временни кабинети. Провеждането на имунизационната кампания ще се организира от регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве. Те ще определят пунктовете и графиците за имунизацията.

До момента само в страните от ЕС са извършени над 50 милиона ваксинации срещу грипа A (H1N1). Нивото на леки странични реакции е много ниско. Имунизационните кампания продължават във всички страни на континента.

Вирни се горе