Преглеждат безплатно за туберколоза в смолянската болница от 19 до 23 юни

Преглеждат безплатно за туберколоза в смолянската болница от 19 до 23 юни

Безплатен скрининг за туберколоза ще се проведе в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”, съобщи д-р Юлияна Лазарова, завеждащ пневмофтизиатричния кабинет. Прегледите ще стартират от 19 юни и ще продължат до 23 юни, за когато е обявена седмица на отворените врати за борба срещу коварната болест. В часовете между 8.00 и 15.30 ще се извършват безплатни медицински консултации. Д-р Юлияна Лазарова ще приема в кабинета за контрол на туберкулозата, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение.

„Прегледите и изследванията са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица. На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии. Подобни кампании позволяват своевременно предприемане на мерки за хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията”, коментира д-р Лазарова.

При последната кампания, проведена през март т.г. са прегледани 106 човека, като 89 от тях са дали положителни отговори на два и повече въпроси от анкетата. Направени са 81 проби манту, 34 рентгенографии на бял дроб и 14 микробиологични изследвания. Няма открити случаи на туберкулоза. При 10 лица е установен повишен риск от заболяване. На тях е назначена химеопрофилактика с предпазна цел.

Вирни се горе