Преглеждат безплатно над 90 деца от Смолян

Преглеждат безплатно над 90 деца от Смолян

Извършените от РЗИ – Смолян анализи на резултатите от ежегодните профилактични прегледи на децата от област Смолян показват значително нарастване случаите на заболявания на очите през последните години, с болестност значително над средната за страната.

С цел да се проучат причините и се повиши здравната грамотност сред родителите, в навечерието на Световния ден на здравето 7 април, Регионална здравна инспекция – Смолян организира провеждането на безплатен скрининг за ранна диагностика на очните заболявания сред децата от трета група на две детски заведения в областния град на 2 и 3 април в рамките на инициативата: „Моите очички са звездички.

Прегледите ще извършат офталмологът от МБАЛ – Смолян д-р Петър Янев и д-р Григор Лалов от Специализирана очна болница „Академик Пашев” – София, които ще работят с висококачествена апаратура, предоставена от фирма ”Цайс” за безвъзмездно ползване в рамките на инициативата „Моите очички са звездички”. На родителски срещи ще бъдат коментиране резултатите от прегледите на децата, а гости от фирма ”KWIAT” ще представят анализ на проведен безплатен скрининг на зрението на учащи до 18 години през 2013г. в гр. София. Г-н Павел Цветков, управител на българската марка очила „KWIAT” ще разясни спецификата на очилата за деца и особеностите при избора им – кои са подходящите материали, дизайн на рамките и полезни съвети за родителите. На децата ще бъдат подарени витамини за профилактика на очното здраве от компанията ”Куайсер Фарма” – Германия.

Вирни се горе