Преди Св.Валентин: Обясняват на младежите как да се предпазят от ХИВ

Преди Св.Валентин: Обясняват на младежите как да се предпазят от ХИВ

С кампания под надслов: „ХИВ не се предава от прегръдка и целувка. Предава се от невежество” Превантивно-информационен център по наркотични вещества при Община Смолян и Регионална здравна инспекция – Смолян отбелязват Деня за безопасно сексуално поведение 14 февруари.

В дните от 8 до 12 февруари 2016г. учениците от I СОУ, II ОУ, ГПЧЕ, ПМГ, ПГИ в областния град и ОУ – с. Смилян ще получат „Валентинки” с надпис „Обичай разумно”. Младите хора ще бъдат запознати както с особеностите на физическото и сексуалното развитие на личността, така и с отговорностите и рисковете, продиктувани от личния им избор и поведение особено в дни като Свети Валентин, съобщиха от пресцентъра на РЗИ-Смолян.

През целия месец февруари всички, желаещи ще могат да проверят безплатно и анонимно своя ХИВ – статус в Приемния кабинет на Регионална здравна инспекция – Смолян чрез „Бърз тест”.

Въпреки дългогодишните усилия на различни институции, случаите на ХИВ/ СПИН в страната ни се увеличават. Последните данни на Министерството на здравеопазването сочат, че до 25 ноември 2015 година носителите на ХИВ в България са 2 247 души като повечето от тях са инфектирани по сексуален път.

Вирни се горе