Правителството отпуска 1 млн. лева за инвазивна кардиоология в МБАЛ Смолян

Правителството отпуска 1 млн. лева за инвазивна кардиоология в МБАЛ Смолян

Министерски съвет гласува да бъдат отпуснати 1 млн. лева за нуждите на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” в Смолян. Средствата са за изграждане на център за инвазивна кардиология. На заседанието на правителството, което се проведе днес, присъства и изпълнителният директор на здравното заведение в областния град д-р Марин Даракчиев.

„Това са допълнителни целеви средства, които Министерски съвет отпуска на Министерството на здравеопазването за закупуване на ангиограф. А строително-ремонтните дейности за изграждане на центъра ще се финансират със собствени средства на болницата”, обясни д-р Даракчиев.

В мотивите си пред Министерски съвет здравният министър д-р Петър Москов подчертава, че районът на Смолян има остра нужда от изграждане на структура за инвазивна кардиология. Високопланинският терен и отдалечеността на града от по-големите областни центрове е една от основните причини секторът да залегне и в областната здравна карта, за да се даде възможност за равнопоставен достъп на хората, страдащи от сърдечно-съдови и мозъчни заболявания, които са водещи по смъртност в региона. Ръководството на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” изказва своята благодарност на Министерски съвет и лично на премиера, на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов и на председателя на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова за положените усилия за създаване на структура за инвазивна кардиология в Смолян.

Вирни се горе