Поставиха силанти на 373 деца от Смолянска област

Поставиха силанти на 373 деца от Смолянска област

Приключи вторият етап от профилактиката на оралното здраве при деца до 18-годишна възраст. В Смолянска област зъболекарите са силанизирали 1173 зъби на 373 деца от 5 до 9 години, съобщи д-р Ивелина Карова. Тя обяви още, че програмата е минала успешно и са обхванати голям брой деца, но не на всички е било възможно да се поставя силанти на постоянните зъби, защото имат кариес.

Според д-р Карова времето било кратко, защото през единия месец – октомври минал в информиране на училища, детски градини и родители.

В областта на силанизиране подлежат 4000 деца. Те ще бъдат обхванати през следващия етап от програмата през новата 2012 година, каза д-р Карова.

Силанизирането е напълно безплатно, заделени бяха много средства, които ще се използват през следващите етапи, обясниха от министерството на здравеопазването.

Националната програма предвижда всяка година да се обработват със защитен силант зъбите на 20 000 деца.

Силантите представляват дентален материал, който образува много тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини (ямките и фисурите) на дъвкателните повърхности на зъбите. Силантите предпазват от зъбен кариес като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до кариес и спестяват време, пари и страдания, които се свързват с правенето на пломби. Детето може да се храни и да пие веднага след поставянето на силанта. Той се поставя върху дъвкателната повърхност на постоянните зъби до 2-3 години след пробива им – период, в който те “узряват” (окончателно минерализират). Силантите могат да престоят в устата на детето над 4 години. Те могат да се подновят по всяко време.

Вирни се горе