Половината болници съдят здравната каса.Болницата в Смолян вярва на Дянков

Половината болници съдят здравната каса.Болницата в Смолян вярва на Дянков

Поне половината от болниците в страната – предимно общински и частни, са подали искове срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за дължими, но неизплатени средства. Това обяви д-р Динчо Генев, председател на асоциацията на лекарите, работещи в болничната помощ.

Организацията няма данни за точния брой на лечебните заведения, които съдят касата, защото събира информацията по телефона, уточни Генев. Още не е ясна и общата сума, за която се водят дела, защото много клиники са завели частични искове.

Причината е, че нямат пари за държавната такса от 4% върху парите, за които претендират. Тези искове са по-скоро форма на протест, отколкото да се очаква някакъв финансов резултат, тъй като делата са много бавни, смята Генев. По думите му НЗОК дължи вече 150 млн. лв. на болниците от март до август.

Дълговете само на държавните лечебни заведения към доставчици били за над 250 млн. лв. Според д-р Николай Болтаджиев, директор на общинската болница “Св. Богородица” в с. Нареченски бани, общо дълговете на всички болници са стигнали 500 млн. лв. Това ще доведе до фалити на болници и компании, които ги снабдяват, предупреди Болтаджиев.

Засега от държавните болници само тези в Стара Загора и Ловеч са завели искове към касата. Според д-р Генев държавните болници няма да предприемат нищо, защото знаят, че накрая дълговете им ще бъдат покрити. Думите му се потвърдиха вчера от примера с многопрофилната болница в Смолян.

Въпреки че НЗОК й дължи над 1 млн. лв., лечебното заведение няма да си ги иска с мотива, че вярва на финансовия министър Симеон Дянков, който поел ангажимент, че от октомври ще бъдат осигурени допълнителни 65 млн. лв. за лечебните заведения.

От НЗОК и вчера коментираха само, че вече са преведени 65-те млн. лв., обещани от Дянков на болниците. Това са част от средствата, които здравната каса дължи за извършена дейност. Според доц. Иван Мазнев, член на асоциацията, от това, което лекарите дочуват за бюджета за здравеопазване за следващата година, положението ще е още по-тежко за болниците.

Вирни се горе