Под мотото „Усмивка за цял живот” отбелязваме Световния ден на оралното здраве 20 март

Под мотото „Усмивка за цял живот” отбелязваме Световния ден на оралното здраве 20 март

Световният ден на оралното здраве е учреден по инициатива на Световната дентална федерация през 2007 с цел да привлече общественото внимание към профилактиката и навременното лечение на денталните заболявания. Според статистиката 90% от населението в света страда от различни орални заболявания, а между 60 до 90% от децата в училищна възраст имат кариес. Идентични са проблемите и в България. Данните от проведеното последно национално проучване в страната ни сочат, че българите са с лошо орално здраве от ранна детска възраст. 68% от децата на 5-6 годишна възраст в големите градове са с кариеси, а в малките този процент достига 74%. Освен това 65% от 18-годишните са с болни венци. Недобро е и оралното здраве на възрастните. 35-40-годишните българи имат средно по 17 засегнати зъба от кариес, като 3 от тях са нелекувани, а 6 – извадени. 13% от 60-годишните са тотално обеззъбени.

По повод Световния ден на оралното здраве, Регионална здравна инспекция – Смолян в партньорство с Районната колегия на зъболекарския съюз и фирмата „ Глаксо Смит Клайн” организират информационна кампания сред деца и възрастни относно различните аспекти на профилактиката на оралните заболявания и начините за опазване на оралното здраве.

Програма по повод Световния ден на оралното здраве:

18 март ( сряда ) от 14,00 часа – обучение по темата: „ Зъбни протези и грижи за тях” в Пенсионерски клуб – кв. Устово.

19 март ( четвъртък ) от 14 часа – обучение по темата: „ Зъбни протези и грижи за тях” в Пенсионерски клуб – кв. Райково.

20 март ( петък) от 10,00 часа в Кабинет по детско дентално здраве- Стоматологична поликлиника – Смолян, изявления на председателя на Районната колегия на зъболекарския съюз д-р Велин Сариев и на директора на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева относно резултатите от съвместната работа по Националната програма за профилактика на оралните заболявания. Деца от ЦДГ „Слънце” ще демонстрират знанията си за здрави зъбки.

20 март ( петък) от 10,30 часа в Дом за възрастни хора – село Фатово. Смолянските стоматолози д-р Мария Лалова и д-р Анатоли Соколов ще направят безплатен преглед на домуващите, след което ще се проведе обучение по темата: „ Зъбни протези и грижи за тях”.

26 март ( четвъртък) от 13,00 часа – обучение по темата: „ Зъбни протези и грижи за тях” в Пенсионерски клуб при ДНА.

Вирни се горе