Почти всеки българин страда от кариес

Почти всеки българин страда от кариес

98.3% от българите страдат от кариес. Това сочи най-новото проучване на представители на Зъболекарския съюз за денталното здраве, съобщи БНР.

Всеки втори българин пък има поне един изваден постоянен зъб, показват още данните, представени от председателя на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов на кръгла маса за националната програма за профилактика на оралното здраве на децата.

Българите не знаят кога, как и колко дълго да си мият зъбите и това е основната причина за високия процент на кариесите, коментира д-р Николай Шарков, координатор на програмата за профилактика. Не повече от 20% от децата всяка година ползват правото си на платени от здравната каса зъболекарски услуги.

Всяко четвърто дете до 18 години пък има изваден постоянен зъб, като през миналата година тези извадени зъби на деца са около 7 хиляди.

От Българския зъболекарски съюз информираха, че в края на ноември изтича срокът, в който на децата между 6 и 9 години безплатно могат да се поставят силанти. Това е специален материал, който предпазва все още недозрелите детски зъби от влиянието на киселините в устата и вредните храни.

Вирни се горе