Почасовата работа е здравословна

Почасовата работа е здравословна

Хората с плаващо работно време са по-ефективни, позитивни, по-здрави и не толкова стресирани. Това установиха учени, провели изследване върху 16 хиляди души.

Резултатите са публикувани в десет труда и са обобщават, че психическото и физическо здраве на трудещите се зависи от това какъв е графикът им на работното място.

Външните консултанти, собствениците на бизнес и почасовите работници са по-малко обременени психически от необходимостта да пристигат в определен час на работа, както и нерядко да свършат задълженията си по-рано, но да трябва да останат до края на работния ден на бюрото си, вместо да се отдадат на заслужена почивка.

Броенето на минутите до края на деня изнервя хората и ги прави по-малко ефективни. Оказва се, че онези, които сами избират кога да започва работният ден, се радват на по-добро здраве и вършат повече работа от служителите с фиксирано работно време.

Гъвкавото работно време позволява на хората да отделят повече внимание и на семейния живот, предаде Reuters, позовавайки се на изследванията. Забързаното ежедневие и нарастването на ролята на комуникационните технологии превръща времето в категория, която има по-голяма тежест в живота на съвременния човек.

Предвид са взети и тенденциите в бъдеще работното място да се превърне във виртуална категория, която няма да е фиксирана и и съобразена с време и място, а предвижването и загубата на часове в път до офиса ще изчезне.

Вирни се горе