Петият Югоизточноевропейски медицински конгрес излезе с резолюция

Петият Югоизточноевропейски медицински конгрес излезе с резолюция

Тази година беше нов момент за утвърждаване на Югоизточноевропейския медицински форум , защото официално придоби нов член, присъедини се Чешката медицинска асоциация с 34 000 лекари. При откриване на конгреса, който се проведе в Охрид, председателят на ЮЕМФ д-р Андрей Кехайов заяви, че ще бъде проведен един значим научен форум. „Без значение от политическата ситуация дадохме идея, че е необходимо обединение на лекарите, защото те имат една мисия във всички страни – да лекуват пациентите. Комуникацията между лекарите е изключително важна за това те да подобряват своята квалификация”, допълни още той. На петия конгрес бяха отличени и заслужилите лекари на Югоизточна Европа, както и организатори и структури, които подкрепят форума.

Петият Югоизточноевропейски медицински конгрес излезе и с резолюция. Тя е базирана на докладите, които бяха изнесени по време на конгреса в областта на онкологията, кардиологията, инфекциите, медицината на бедствията и авариите, имунизациите. Заради изключителното значение на превантивната дейсност беше отправено и предложение Националните имунизационни Календари в Югозиточна Европа да се адаптират към най-добрите практики на ЕС за имунизация, за да бъдат защитено качествено здравето на децата. Беше препоръчано определен брой ваксини да бъдат въведени в универсалната масова ваксинация: пневмококови ваксини, ваксини срещи човешкия вирус папилома, срещу рак на маточната шийка, ротавирусни ваксини и ваксини срещу менингококи. Недофинансираните здравни системи на страните от Югоизточна Европа не осигуряват равен достъп до качествено здравеопазване. Затова за всички държави от района, подобряването на здравната система трябва да бъде приоритет.

По думите на председателя на ЮЕМФ д-р Андрей Кехайов в резолюцията е отразено всичко, което се сподели като лекции и опит от различните страни по време на конгреса. Значимите проблеми бяха дефинирани и отправени към медицинските асоциации в съответните страни и към институциите, които имат отговорност за решаването на тези въпроси. Присъствието на председателя на „Постоянния комитет на лекарите в Европа” Катрин Фелдщед даде възможност тази резолюция да бъде разгледана и от всички други европейски и световни медицински асоциации.

ЮЕМФ прие и декларация от международно значение, в която лекарите от Югозиточна Европа се обявиха против решението за изхвърлянето на токсични вещества в Средиземно море, след унищожаването им от хранилището в Сирия. „Като професионалисти нашата основна цел е да защитим здравето на хората, вземайки предвид всички възможни опасности на такова решение ние заявяваме, че сме категорично против действие , което може да застраши живота на населяващите тази област ”, се казва още в декларацията.

Вирни се горе