Перфектната лична хигиена не е гаранция за предпазване от въшки

 Перфектната лична хигиена не е гаранция за предпазване от въшки

През последната година се наблюдава увеличаване на опаразитяването с главови въшки, т.е. на въшливостта. Явлението се наблюдава не само в нашата област, но и в цялата страна. Никой не е застрахован от напастта на въшките, но най-податливи са децата тъй като играейки те доближават глави, което улеснява лесното предаване на паразитите от едно на друго дете. На този принцип обикновено става и заразяването на членовете на едно семейство, когато един от тях е нападнат от въшки. Противно на широко разпространеното схва¬щане, чистотата и редът не предпазват от въшливост. През последните години разпрост¬ранението на въшките отново приема бедстве¬ни мащаби, което не е свързано с хигиенните ус¬ловия в засегнатите семейства. Предполага се, че причините са няколко: интензивното развитие на туризма, увеличаването на контактите на големи групи от населението на обществени места и непознаването на паразита от голяма част на днешното поколение. Младите родители дори не допускат, че могат да се появят въшки в техните семейства, поради което не вземат мерки и реално създават условия за по-широкото им разпространение.

Педикулозата (въшливостта) е паразитно заболяване, предизвикано от главовата въшка (Pediculus hominis capitis), чийто специфичен гостоприемник е човекът. Главовата въшка е ектопаразит (външен паразит) с размери около 1-3 мм. на възрастната форма, с жълтобелезникав цвят и шест крака. Женските представители снасят яйца (гниди), с белезникав цвят, които остават здраво прикрепени към ствола на космите. От яйцата в рамките на една седмица се излюпват т.н. нимфи ( млади форми), които се хранят с кръв. До 10 дни те се превръщат в полово зряла форма. Въшките се прикрепят към основата на космите с помощта на крачетата си. Те живеят около 30 дни и след като умрат отпадат от косъма.

Въшките могат да живеят само на човешката глава и ако по един или друг начин я напуснат, те умират до два дни. Една въшка може да се прехвърли за един ден на няколко глави и да снесе гниди, а това вече твърде много усложнява борбата.

Как става заразяването?

Заразяването с въшки става при тесен контакт между децата, при ползването на общи гребени, хавлии, принадлежности за коса, при спане близо един до друг или употребата на обща възглавница.

Какви са оплакванията?

Оплакванията включват усещането за движение в косите, неприятен сърбеж, раздразнена кожа, следи от разчесвания, които могат и допълнително да се инфектират.

Борбата с въшките е трудна по няколко причини:

С шестте си крачета те се захващат много здраво за косъма и е необходимо една по-една да бъдат механично отделяни

Придвижват се до корените на косата на топло, което ги прави трудно откриваеми

Яйцата на въшките, наречени „гниди”, се премахват още по-трудно, защото не се отделят при разресване.

За поставяне на диагнозата въшките и гнидите активно трябва да се търсят, като най-често се откриват в тилната област и зад ушите. Възрастните по-лесно се откриват при мокра коса, а гнидите стоят на около сантиметър от основата на косъма.

Профилактика

Най- важното е да се избягва физически контакт с хора, които имат въшки и да не се използват чужди гребени, четки за коса, шапки, барети, шалове, носни кър¬пи и спално бельо.

В детските и ученически колективи се провеждат редовно прегледи за откриване на лица, опаразитени с главови въшки. Това обаче не е достатъчно. Необходимо е децата да се преглеждат редовно и в семейството от родители или близки и при намиране дори и на една единствена гнида да се извършва обработка. От страх да не бъдат заклеймени като „мръсни“ много родители премълчават, че детето им има въшки. Този фалшив срам е предпоставка за по- нататъшното разпространяване на въшките. Информирайте детските възпитатели или учи¬тели, както и родителите на приятелите на ва¬шето дете за паразитите. Не може да се уста-нови кой кого е заразил. Унищожаването на главовите въшки става с различни инсектицидни лосиони, налични в аптечната мрежа. Много важно е допълнителното механично отстраняване на останалите по косата гниди. Въпреки това в рамките на месец периодично проверявайте за ново опаразитяване.

След като премахнете въшките от главата на детето си е препоръчително да извършите няколко стъпки:

• Сменете всички чаршафи и дрехи. Изперете ги на много висока температура. ( това важи и за всички шапки, шалове, горни дрехи и ръкавици).

• Ако някои от дрехите не могат да се перат в пералня, използвайте химическо чистене, но предупредете за наличието на въшки!

• Изчистете старателно с прахосмукачка всички подови настилки, мебели, столове и ги почистете с подходящ препарат за почистване.

• Накиснете всички гребени, четки и други аксесоари за коса в белина за един час. Можете също така да ги изварите. Най-сигурният вариант е да си купите нови, а старите да изхвърлите.

Информацията предостави д-р Сийка Чернева – директор на дирекция „Надзор на заразните болести” при РЗИ – Смолян.

Вирни се горе