Пациентски организации стартират национална профилактична кампания

Пациентски организации стартират национална профилактична кампания

Пациентски организации “Заедно с теб” стартират Национална кампания “Информацията е здраве 2018” в българските градове за повишаване на информираността на пациентите относно техните права и запазване на здравето с профилактични прегледи. Първият форум ще се състои днес в Смолян, и е озаглавен „Да попитаме за Фонда за лечение за деца, за профилактика на диабета и хипертонията, очните заболявания, медицинските изделия, за клиничната хомеопатия, за правата на пациентите“.

Той започва от 16.00 часа, в конферентната зала на Планетариума. Гражданите и гостите на Смолян и областта ще имат възможност да измерят безплатно кръвното си налягане и кръвната захар, да направят безплатна консултация с ендокринолог, кардиолог, офталмолог, да се посъветват с хомеопат, да получат информация за консултации, свързани със здравето.

Партньори на инициативата са Сдружението на общинските болници в подкрепа на безплатните консултации на пациенти, пострадали от пътно-транспортни произшествия, Сдружение „Етика в медицината“, местни структури, НАП, НЗОК и БЧК.

Програма

16.00 – 16.05 ч. Откриване

16.05 – 16.15 ч. Изказвания на местни активни граждани

16.15 – 16.30 ч. Обявяване на кампанията и местата за профилактично измерване:

на кръвното налягане с подкрепата на Асоциация на пациентите със сърдечносъдови заболявания на кръвната захар и за профилактика на диабет

16.30 – 16.45 ч. Принципи на работа на Фонда за лечение на деца. Кой има право? Необходими документи. Какво се финансира най-често? Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации „Заедно с теб“, член на Обществения съвет на Фонд за лечение на деца.

16.45 – 17.00 ч. Често срещани очни заболявания. Кога да потърся очен лекар? Какви права имаме? Офталмолог с мобилна апаратура за прегледи.

17.00 – 17.15 ч. Профилактика на социално значими заболявания: хипертония и диабет. Ендокринолог и кардиолог.

17.15 – 17.30 ч. Въпроси, които ни тревожат относно клиничната хомеопатия. Доверието в лекаря. Как се регистрират хомеопатичните лекарства? Кой може да лекува с хомеопатия? Еропейски опит и правила. Лекар – клиничен хомеопат.

17.30 – 17.45 ч. Национална здравна карта. Достатъчни ли са леглата, отделенията, кабинетите, определени за Смолянска област. Дискусия.

17.45 – 18.00 ч. – Информация за координати за помощ при правни консултации при спорове и конфликти с лечебни заведения, между лекари и пациенти; с държавни и общински органи и институции /МЗ, НЗОК, НОИ и др/, за консултиране при обжалване на отказ за финансиране на лечение в чужбина или при отказ от възстановяване на заплатени сума за лечение в чужбина; съдействие при изготвяне на съдебно-медицински и съдебно-психиатрични експертизи, процесуално представителство при дела за трудови злополуки; телесни повреди; увреждания, свързани с пътно-транспортни произшествия – включително представителство във връзка с определяне и получаване на застрахователни обезщетения и регресни искове.

18.00 ч. Дискусия, консултации с лекарите, безплатно измерване на кръвното налягане и кръвната захар на определени за целта пунктове.

Модератор: адв. Екатерина Станчева

Вирни се горе