Седмица на отворени врати в МБАЛ – Смолян

Седмица на отворени врати в МБАЛ – Смолян

По повод Световния ден за борба с туберколозата – 24 март, МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” в областния град организира седмица на „Отворени врати” от 24 март /понеделник/ до 28 март /петък .

Ще се извършват безплатни прегледи и изследвания за туберколоза на всички желаещи, независимо дали са здравноосигурени или пък не са.

Прегледите ще се извършват от екипа на пневмофтизиатричен кабинет към болницата, намиращ се на III етаж над инфекционно отделение – кабинет № 11, във времето от 8,00 до 15,30 часа.

24 март се отбелязва като Световен ден за борба с туберколозата от 1996 г. с решение на СЗО. На този ден през 1882 г. немският микробиолог Роберт Кох открива причинителя на заболяването – туберколозния бактерий, наречен на негово име.

Туберколозата все още продължава да бъде глобална опасност. Всяка година по света умират около 3 милиона от най-тежко засегнатите болни.

Туберколозата е предотвратимо и лечимо заболяване, затова целта на тази кампания е да се фокусира вниманието върху борбата с болестта, да се повиши обществената информираност за нея, да се подобри здравната профилактика, както и да се популяризира здравословният начин на живот.

Вирни се горе