Отказват се от електронната здравна карта

Отказват се от електронната здравна карта

Вместо електронна здравна карта, която да служи само в сектора здравеопазване, да се въведат универсални идентификационни карти – тази идея защити здравният министър Стефан Константинов на форум посветен на електронното здравеопазване.

По думите му по-добре е да имаме универсални идентификационни карти, които да ни идентифицират и пред банки. В тази карта ще има нещо като цифров подпис, с което ще могат да се ползват всички административни услуги, т.е. тази карта ще бъде вход към системата, поясни Константинов.

Той посочи като предимство на универсалната кара и това, че няма да се разпиляват и дублират средства и че ще е само една. С нея Константинов посочи, че ще се получават електронни рецепти, електронни болнични и ще се осигурява достъп до пациентското досие.

Стефан Константинов изрази подкрепа на идеята на Даниела Давидкова от парламентарната комисия по здравеопазване да се сформира междуведомствена работна група към Здравното министерство с експерти от Парламента, Министерството на транспорта, Здравната каса, лечебни заведения и други организации, която да направи анализ на електронното здравеопазване и да даде конкретни предложения за преодоляване на съществуващите пречки и за внедряването и развитието на информационните технологии в здравния сектор на България. Константинов съобщи, че ще бъдат необходими законодателни промени, за да се регламентира електронното здравеопазване.

Помолен да коментира становището на омбудсмана за незаконосъобразност в процедурата за избор на екип, Стефан Константинов каза, че ще покани омбудсмана на разговор по темата. Според Константинов в становището на омбудсмана се бърка „избор на лечебно заведение" с „избор на лекар". Избор на лекар в основния пакет дейности, гарантиран от касата, няма.

Запитан каква ще бъде реакцията спрямо болница „Лозенец" заради смъртните случаи на пациенти след трансплантация, Константинов каза, че болница „Лозенец" е като всички останали болници и съобщи, че вчера е разпоредено да се извърши проверка на изпълнителната агенция по трансплантациите и предположи, че в момента проверката се извършва.

Вирни се горе