Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

Над 25 пушачи изследват белодробения си обем в кампанията на РЗИ – Смолян

На 20 ноември отново отбелязваме Международния ден без тютюнопушене. По този повод вече стартира кампанията на РЗИ – Смолян за насърчаване на пушачите да преодолеят вредния навик. В периода 17 – 19 ноември над 25 от тях имат възможност да участват в организираното от здравната инспекция безплатно измерване на белодробния обем (спирометрия) при пулмолога д-р Златка Шопова и да повишат мотивацията си за реални действия за преодоляване обвързаността си с тютюна, съобщи ст. експерт Д. Иванова, отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето",РЗИ – Смолян.

Днес, специалисти по профилактика на болестите ще проведат акция сред гражданите на Смолян. Каним всички желаещи пушачи да измерят съдържанието на въглероден оксид в издишания от тях въздух във времето от 10:00 ч до 17:00 ч. на площад „Екзарх Български Стефан І”. Те ще получа образователни материали за вредата от цигарите, както и информация за контакт с Консултативния кабинет за отказване на тютюнопушенето в здравната инспекция.

Паралелно с инициативите сред активните пушачи, в десетки детски градини на Смолян и областта е изложена информация на тема „Внимание – дим: ПАЗЕТЕ ДЕТЕТО!”. Материалът напомня на родителите за опасността от пасивното пушене вкъщи за здравето и развитието на техните малчугани.

Вирни се горе