От днес забраняват храните с растителни мазниния, които се продават като мляко и млечни продукти

От днес забраняват храните с растителни мазниния, които се продават като мляко и млечни продукти

Мандраджиите, които влагат в продуктите си растителна мазнина от днес, няма да може да използват повече наименованието “Млечен продукт“. От етикета трябва да изчезне дори рисунката на крава, която също може да подведе потребителя, че си купува продукт, направен само от мляко. 60 от общо 241 млекопреработвателни предприятия у нас влагат растителни мазнини в общо 157 продукта. Производителите ще могат да поставят върху етикетите им само наименования като „деликатес“, „продукт“ или др. Досега те можеха да се наричат „млечни“, но не и да се назовават със защитените според европейското законодателство наименования за „млечни продукти“ – сирене, кисело мляко и др.

Регламентира се и количеството сухо мляко, което може да бъде вложено в храните. Със заповед на шефа на Националната ветеринарномедицинска служба е определено, че в киселото мляко сухият продукт не може да бъде повече от 20%, за кашкавала ограничението е до 25 на сто, а за сиренето – до 30%.

Всеки млечен продукт, който има по-високо съдържание на сух продукт, ще отива в екарисажа, закани се министърът. Новото изискване веднага ще рефлектира върху млекопроизводителите, защото ще се повиши търсенето на тяхната суровина. При неспазване на предписанията за разделяне Законът за ветеринарномедицинската дейност предвижда санкции в размер от 1000 до 3000 лева за юридически лица и еднолични търговци, уточниха от пресцентърът на аграрното ведомство. При повторно нарушение глобата е от 3000 до 10 000 лв. При трето погазване на закона се прекратява дейността на обекта до изпълнение на предписанието

Вирни се горе