Основен проблем в лечебните заведения в областта е кадровата обезпеченост

Основен проблем в лечебните заведения в областта е кадровата обезпеченост

Лечебните заведения в областта се справят с много усилия и до момента няма върнат пациент с COVID-19. Към 26 октомври, в МБАЛ-Девин се лекуват 6 пациента с коронавирусна инфекция, в МБАЛ-Мадан – 12, в МБАЛ-Златоград – 4, в МБАЛ-Смолян – 29.

„Наясно сме всички, че проблемите в здравеопазването са наслагвани отдавна, особено в общинските болници, но и всички разбираме, че проблеми в такава криза няма как да се решат. Съсредоточени сме в това всеки да поеме някаква отговорност, да се опитаме по най-добрия начин да преминем през тази криза. Трудно е, особено в общинските болници, където най-силно се усеща кадровия Дефицит, характерен за цялата страна“, каза директорът на болницата в Девин Радка Грозданова. Лечебното заведение разполага с екип от пулмолог, анестезиолог и един лекар без специалност. „Това е екипът, сформиран от месец май, който лекува пациенти с Ковид. Имаме 15 легла в Ковид отделението. Имаме възможност за повече легла, но предвид кадровата осигуреност не можем да лекуваме повече от 15-20 човека. По-тежките случаи изпращаме в Смолян. Имаме опита вече. Справят се, но наистина екипите са изморени. Трудно е, но сме се мобилизирани, защото нямаме време. Поели сме отговорността да помогнем с каквото можем, така че пациентите да се чувстват спокойни в тези региони“, категорична беше Грозданова.

„В Златоград имаме достатъчно лекарства, дезинфектанти и предпазни облекла. Обезпокоителното е, че персонала ни е ограничен. Сред персонала от Ковид отделението вече имаме и болни. Един лекар положителен е на домашно лечение, три от сестрите също са болни – две на домашно лечение, една е в отделението. Санитарка също е положителна. Тя вече е изписана, здрава, ще спазва карантината и ще дойде на работа“, каза директорът на болницата в Златоград д-р Людмил Личев.

Във връзка с кадровата обезпеченост, по време на заседанието на Областният щаб, беше отправено предложение от д-р Личев, чрез което възлага на Щаба да отправи искане до НЗОК да допусне специалистите по вътрешни болести да лекуват пациенти с пневмония. Предложението беше обсъдено и прието от Областния щаб. „Виждаме, че големите болници се задъхват, не могат да намерят лекари, какво остава за малките, общинските болници. Надяваме се предложението да бъде прието, защото по този начин по-адекватно ще се отговори на необходимостта от медицинска помощ в лечебните заведения на територията на областта“, каза д-р Личев.

В момента по-малко от 50 % от легловата база в болниците в областта, определена за лечение на Ковид, е заета, по информация на областният управител Недялко Славов. В МБАЛ – Смолян определените леглата са 65, в болницата в Златоград –капацитетът е 12 легла, в Мадан – 20 легла, в Девин – 15 легла.

Вирни се горе