Осигуриха ваксините за новородените

Осигуриха ваксините за новородените

Новите безплатни ваксини по имунизационния календар за бебетата между 2 и 4 месеца вече са осигурени и до 2 седмици ще бъдат при семейните лекари.

Министерството на здравеопазването съобщи, че ваксините вече са в наличност и започва тяхното разпределяне, съобщи bTV.

Според писмо на директора на РИОКОЗ до личните лекари от 18 януари, те са задължени да поставят новите ваксини на децата от април. В средата на април обаче ваксините още не бяха доставени и се намираха трудно дори и на свободна продажба в аптеките, а личните лекари не смееха да имунизират бебетата с наличните ваксини по стария имунизационен календар.

От този месец лекарите трябва да поставят безплатно две нови ваксини. Договорите за доставката им бе първата заповед, подписана от новия здравен министър проф. Анна Мария Борисова. "Ваксините вече са в България и предстои следващите две седмици да бъдат приети в склада на министерството, разпределени в 28-те области в страната и предоставени на семейните лекари”, обясни д-р Ангел Кунчев.

От здравното министерство казват, че ваксините ще са безплатни за всички деца и личните лекари предстои да получат инструкции за това. "На тези, на които по календар им се полага да получат тези ваксини, могат да ги получат безплатно. Аз призовавам родителите, на които през месеца им предстои да имунизират децата си, няма нищо фатално това да бъде отложено със седмица или две”, каза още д-р Кунчев.

Според новите изисквания за имунизациите през 2, 3 и 4 месец на бебетата трябва да бъдат направени три приема на пневмококова ваксина, която ги пази от усложнения като ангини и пневмонии, както и петвалентната „Пентаксим”, която предпазва децата от полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш и хемофилус инфлуенца.

Вирни се горе