Очаква се около половин милион българи да боледуват от грип

Очаква се около половин милион българи да боледуват от грип

Няма място за истерии, грипните вариации са ежегодни, това не е нещо неочаквано, но тази година ще се впишем в най-често срещания вариант, когато в края на януари и началото на февруари грипната вълна достига и до Балканите.

Това каза в сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той поясни, че грипната вълна по принцип се заражда в средна Европа, а в Дания, Холандия, Англия още преди Нова година е имало завишен процент на заболяемост и около 30% от взетите проби за наличие на грип са били положителни.

Д-р Кунчев припомни, че тази година грипните щамове, които се очакват у нас и в Европа са щамовете „Виктория" и „Калифорния". Тази седмица е последната в която все още не е късно да се постави противогрипна ваксина.

Държавният здравен инспектор подчерта, че ролята на ваксината е не толкова човек да не се разболява от грип, а да не претърпява усложнения. „Нямаме случай на ваксиниран човек, който да е карал тежък грип с усложнения", изтъкна д-р Ангел Кунчев. Ниският процент на хората, които се ваксинират той обясни с недоверието към здравната система и препоръките, които тя дава, като според д-р Кунчев недоверието е на базата на неверни, неточни информации от интернет.

„Ние сме в странната ситуация да балансираме между страховете на населението и неглижирането на заболяването, тъй като грипът е сериозно заболяване", посочи Кунчев и подчерта, че има разлика межди многото вирусни инфекции и грипа, защото грипът е много по-вероятно да доведе до усложнения.

От здравния център в Атланта са излезли доклади, че тазгодишната инфекция е по-тежка, посочи д-р Кунчев и поясни, че при тежки грипна епидемия заболяемостта е достигала до 10 %. Ако сметнем, че у нас епидемията ще бъде средно тежка, минимум 400 хиляди до половин милион българи ще боледуват от грип, прогнозира главният държавен здравен инспектор. Размер на шрифта: a a a Последни от Здравеопазване Очаква се около половин милион българи да боледуват от грип 284 души минаха през травматологията на “Пирогов” само за ден 2/3 от млечните предприятия се отказват от растителните мазнини Викат по списък за профилактични онкопрегледи Превеждането на здравните вноски – до 25-то число на месеца.

Вирни се горе