Общо 28 лица са заразените с COVID - 19 в област Смолян

 Общо 28 лица са заразените с COVID - 19 в област Смолян

Институциите призовават за стриктно спазване на мерките срещу разпространение на COVID-19 и в празничните дни

Общо 28 са заразените лица с COVID – 19 в област Смолян. Излекуваните са шестима, двама са починали. Това е информацията по отношение на заболеваемостта в област Смолян, изнесена на пресконференция днес.

„Към момента заразените жители с COVID-19 в област Смолян са 26 души и още двама души с постоянен адрес в областта – семейство от община Неделино, настанено в Университетската болница „Свети Георги“-гр.Пловдив. Излекуваните са шест, а починалите – двама. Активните случаи са 18 плюс двамата от Неделино. В болница са настанени 9, от които 7 в Областната болница, 2-ма в МБАЛ-Мадан. За всеки отделен случай се прави анализ и се проследяват контактните лица, както и се търси първоизточника на заразата. Анализът на всички положителни случаи до момента в региона сочат различен източник на зараза. Имаме пациенти от 6 общини с позитивни проби – Смолян-16, Чепеларе-4, Девин-2, Мадан-2, Рудозем-1 и Неделино-една плюс двата случая, настанени за лечение в Пловдив.“, Славов представи обобщаваща информация за областта.

Областният управител изрази притесненията си от високия брой положителни проби и даде своето обяснение за тази причина, като се аргументира. „Смолянска област е рискова обективно погледнато по няколко причини – наличие на зимен курорт, който концентрира голям брой хора, събрани на едно място, в това число и чужденци от страните с най-висок ръст заразени от Коронавирус, на второ място – относително висок дял на населението, работещо в Западна Европа, много от които се прибраха, което сочат и данните за карантинираните лица. Друго основание е относително високия дял на застаряващо население, което е най-уязвимо на заразата. Като други фактори бих посочил и наличието на гранично контролно-пропускателен пункт, структура на икономиката и транспорта, предполагаща активни икономически и транспортни връзки с други региони и страни.“ Славов не скри и възмущението си от нестриктното спазване на мерките – основно неспазване на дистанция и липса на предпазни маски или други средства, покриващи устата и носа. „Неглижирането на правилата трябва да бъде санкционирано, не заради самата санкция, а за да сме лоялни към тези, които спазват правилата и взаимно да поемаме отговорност за здравето и живота на всички ни.“

Относно болниците в региона, областният управител отбеляза: „Едно от първите неща, който предприехме още в началото на извънредното положение, беше да се преведат болничните заведения за активно лечение във вид и да се създаде организация, позволяваща прием на пациенти с Коронавирус. Бяха спуснати точно разписани санитарно-хигиенни изисквания от Националния щаб, които се спазват от всички лечебни заведения и контролът за тяхното спазване е постоянен от страна на РЗИ. Създадени са точни алгоритми за организацията на работа и начина на хоспитализиране на случаи заразени с Коронавирус. Създадени са необходимите взаимовръзки между лечебните заведения, спешна помощ и общопрактикуващите лекари. Не приемаме и не бих искал да допуснем каквито и да е било упреци към лечебните заведения, особено към Областната болница, в която има най-много случаи и в която потока от пациенти е най-голям.“

Пробите, взети от медицинския персонал в болницата, не дават основания за притеснения към момента – положителни са две санитарки и една медицинска сестра. Във връзка с установената положителна проба на член от персонала в Кардиологично отделение на МБАЛ-Смолян, д-р Даракчиев уведоми, че според алгоритмите, отделението е затворено за 24 часа, прави се пълна дезинфекция и се изследва целия персонал. Обществеността трябва да бъде успокоена по отношение на Областната болница.

„Към момента в инфекциозно отделение лежат 6 пациента, в ОАРИЛ има един пациент. Има 6 излекувани пациента, като предстои изписването на още един, след потвърждение на втора отрицателна проба.“, каза д-р Даракчиев. Във връзка с тестовете, той уточни, че до момента са направени 74 PSR теста на хора от персонала на болницата, които работят на първа линия, от които положителни са три – две санитарки и една медицинска сестра. Около направените 300 бързи теста сред обществото в града, резултатите показват, че около 14 % са се срещали с вируса, което дава представа, че вирусът циркулира в обществото.

Д-р Даракчиев обърна внимание, че Коронавирус има и безсимптомни форми, както и нехарактерни симптоми, като световъртеж, тахикардия, болки в корема, диария и др. „Общо от началото на извънредното положение сме направили над 200 PSR теста на персонал и на пациенти.“ Относно медицинския персонал отбеляза, че досега няма някой, който да е отказал да работи със заразен от Коронавирус и призова да не се държим към тези болни дискриминационно, а да бъдат приемани като всеки пациент. „В Инфекциозно отделение и ОАРИЛ медицинският персонал работи вече един месец без почивка.“, за което д-р Даракчиев изказа благодарност към персонала за грижите към болните.

Той уточни, че според заповед на Министъра на здравеопазването, при необходимост, Вътрешно отделение ще бъде преобразувано в инфекциозно за пациенти, заразени с COVID-19. Относно необходимите лекарствени препарати, д-р Даракчиев декларира, че в болницата са налични достатъчни количества медикаменти за лечение на пациенти с Коронавирус, като за момента само един пациент се лекува с Хлорифин.

Д-р Кубатева каза, че е установен постоянен контрол от страна на РЗИ за спазване на санитарно-хигиенните изисквания в лечебните заведения в област Смолян. Проверяват се градския транспорт, обществения превоз и търговските обекти.

Ст. Комисар Николай Димов декларира, че се осъществява непрекъснат контрол за спазване на предписанията. Общо от началото на извънредното положение са съставени 108 акта за административно нарушение, от които един на търговски обект, създал условия в прилежащите площи за струпване на хора и консумация на алкохолни напитки, 15 за нарушаване забраната за посещение на паркове и 92 за неспазване изискването за носене на предпазни маски или средства за покриване на носа и устата. Изготвени са 9 бързи и досъдебни производства срещу лица, които са нарушили предписаните от здравните власти карантинни условия. Във връзка с предстоящите Великденски празници, ст.комисар Димов каза, че е създадена организация – засилено присъствие на полицейски сили в районите на храмовете, както и на контролните пунктове на изходите на областния град, и в граничните градове – Неделино и Златоград.

Вирни се горе