Общият брой на случаите с COVID-19, регистрирани от 13 март до момента са 41, излекуваните са 31, починалите са 3-ма

Общият брой на случаите с COVID-19, регистрирани от 13 март до момента са 41, излекуваните са 31, починалите са 3-ма

„Общият брой на случаите, регистрирани от началото на извънредното положение (от 13 март до момента) са 41. Излекуваните са 31, починалите са 3-ма плюс пациентът, лекуван в Университетската болница в Пловдив. Към момента активните случаи са седем, от които един от пациентите е настанен за лечение в инфекциозно отделение на Областната болница, а останалите 6 от случаите са амбулаторни, на домашно лечение.“, Областният управител Недялко Славов представи актуалната информация за разпространението на Коронавирус в региона по време на днешното изявление пред медиите. „Област Смолян, в сравнение с останалите административни области в страната, с 41 случая е на 11 място по брой заразени. Видимо ситуацията в областта се успокоява, което се потвърждава и от броя на заразените, спрямо общия брой население. И ако предишната седмица Смолян беше на 6-то място, сега минаваме на девето място – с 1 заразен на 2408 жители.“, допълни Славов.

„За периода от 18 до 24 май в областта от COVID-19 е излекуван един пациент от инфекциозно отделение на Областната болница, има и един новооткрит случай – служител от завода на Костал в гр.Пазарджик.“, каза директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева. „Броят на новоизследваните с PCR-тест е 92-ма – 62 проби, изпратени от РЗИ, 29 от болницата в Смолян и една проба от общинската болница в Девин. От тези 92 проби 41 са на персонал от социални домове в Смолян, Павелско и Мадан и всички са отрицателни. Няма констатиран положителен PCR-тест през изтеклата седмица. Общият брой на новоизвършените бързи тестове е 185, от които 73 на работещи в центрове на спешна медицинска помощ и всички са отрицателни за антитела. Под карантина за периода общо са били 337 лица, от които завърнали се от рискови зони 312 и 11 контактни. Отменена е карантината на около 80 шофьори. Медицински служители от здравната инспекция проследяват 14 карантинирани лица, които нямат общопрактикуващ лекар. Извършени са 36 проверки за спазване на карантина и няма установено нарушение. Обработени са два сигнала за изясняване статута и режима на карантинирани. Осъществени са 28 проверки в заведения за болнична помощ за спазване на противоепидемичните мерки, взети са 75 проби за контрол на дезинфекцията. Проверени са и две лечебни заведения от доболничната медицинска помощ – женска и детска консултация, за спазване правилата за работа. С цел недопускане разпространението на инфекцията в социалните институции, са извършени 4 проверки и няма установени нарушения.“, даде справка за дейността на инспекцията д-р Кубатева.

Тя уточни, че през седмицата осъществяването на здравния контрол се състои в следното: подготовка на детските заведения за възстановяване на работа, проведени са срещи с ръководството на община Смолян и директорите на детските заведения в общините Смолян, Златоград и Девин. В момента детските градини в областта са в процес на подготовка за отваряне на 01 юни. По подготовката за провеждане на предстоящите зрелостни изпити и външно оценяване, РЗИ-Смолян е взело участие в конферентна връзка с директорите на училищата в областта, съвместно с РУО-Смолян. Проверени са 6 учебни заведения, като проверките за готовността за провеждане на изпитите продължават. Съвместна проверка с Автомобилна администрация е направена в 8 автомобила за обучение на водачи на МПС и на изпитната зала, като е установено, че противоепидемичните мерки се спазват. От общо 60 проверки на обекти с обществено предназначение, от които фризьорски, козметични салони, заведения, две фитнес-зали в Смолян и в Девин, четири заведения за обществено хранене, магазини и производствени предприятия, нарушения са установени в едно заведение за обществено хранене в град Девин, където са издадени 3 акта за неносене на маски.

По отношение на ситуацията в Областната болница, д-р Марин Даракчиев каза, че в момента в инфекциозно отделение има настанен за лечение само един пациент с потвърдена Коронавирусна инфекция, който е в добро общо състояние. „От началото на извънредното положение до момента сме лекували 21 пациента с COVID-19 – през месец март-6, през месец април-14 и сега през май-един пациент. Болницата в Смолян има договор за финансиране с Министерството на здравеопазването по Проект „Подкрепа на работещите в системата на здравеопазването в условията на заплаха на общественото здраве от COVID-19“. В условията на този договор е записано, че финансиране получават медицински и немедицински персонал, извършвал пряко диагностика, лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19. През месец април, за 14 лекувани пациента, съгласно този договор, до 100 човека имат право да получат допълнително финансиране. Така сме изплатили на 100 човека на стойност 153 700 лева допълнителни средства. През месец март са лекувани 6 пациента и съответно на 60 човека сме изплатили възнаграждение на стойност 91 800 лева. Това са допълнителните 1000 лева за хората на първа линия плюс допълнителните им осигуровки и данък. Приоритетно възнаграждение са получили хората на първа линия от инфекциозно отделение, ОАИЛ, спешно отделение, хора, ангажирани с диагностика, лабораториите рентгена.“, изясни директорът на Областната болница д-р Даракчиев.

Директорът на ОД МВР Смолян ст.комисар Николай Димов каза, че през изминалата седмица няма значителни промени в криминалната обстановка на територията на област Смолян. Служителите на реда продължават проверките за спазване на карантината. Органите на МВР Смолян имат готовност да съдействат на РУО-Смолян и РЗИ-Смолян за подготовка и по време на провеждане на зрелостните изпити и изпитите за външно оценяване.

Вирни се горе