Оборудване за над 4 милиона ще получи МБАЛ – Смолян

Оборудване за над 4 милиона ще получи МБАЛ – Смолян

Медицинско оборудване за 4 110 488 лева предстои да получи смолянската болница. В петък здравното министерство обяви обществена поръчка за доставка на апаратура за много болници в страната, които спечелиха проекти по програма “Регионално развитие”. Една от тях е МБАЛ “Д-р Братан Шукеров” АД – Смолян.

Областната ни болница ще се сдобие с ядрено-магнитен резонанс, чиято стойност е 1 677 199 лева. Ще се снабди също с 16-срезов многодетекторен компютърен томограф на стойност 1 милион лева. Ще бъде доставен чисто нов дигитален скопично-графичен рентгенов апарат на стойност 500 000 лева. В болницата ще има и система за архивиране и разпространение на образи (PACS), чиято очаквана стойност е 337 427 лева. Предстои да се достави и дигитален мамограф за 375 000 лева. Ендоскопска апаратура – видеоколоноскоп и видеогастроскоп, ще получи здрвното заведение за сумата от 333 338 лева.

Към стойността за всеки един апарат се прибавя и 10% от съответната сума за една година следгаранционно обслужване. Ангажимент на доставчика е монтаж, инсталация и пускане в експлоатация на медицинското оборудване. Той трябва да обучи съответните екипи за работа с него, да осигури следгаранционното обслужване.

С отделна поръчка здравното министерство е обявило позициите за ремонт и реконструкция на лечебните заведения, спечелили проекти. Прогнозната стойност, за която предстои да се ремонтира смолянската болница, е 1 580 273 лева. Предвидена е подмяна на дограмата на няколко блока от болницата, реконструкция на отоплителна инсталация, на парокотелната централа, на помещения за разполагане на компютърния томограф. Планиран е монтаж на соларна инсталация. Ще се създадат повече възможности за достъп на хора с увреждания.

Целият проект на болницата с наименование „Реконструкция, обновяване и оборудване в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” АД – Смолян" е на стойност 7,5 милиона лева. Той бе спечелен през юни месец миналата година. Одобрен е по схемата “Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации”.

Вирни се горе