Областният управител и медицинските специалисти участвали в брифинга днес са заявили желание да се ваксинират

Областният управител и медицинските специалисти участвали в брифинга днес са заявили желание да се ваксинират

Днес се проведе редовния онлайн брифинг на областният щаб в борбата с Ковид-19, на който стана ясно, че областният управител Недялко Славов, директорът на МБАЛ-Смолян и РЗИ д-р Даракчиев и д-р Мими Кубатева, както и участниците в срещата пулмолозите д-р Григор Лалов и д-р Златка Шопова са заявили желание да се ваксинират, когато медикаментът е наличен, има одобрение и достатъчно информация относно приложението.

В отговор на въпрос на Smolyannews.com към присъстващите лекари за мнението им относно ваксините, д-р Шопова поясни, че те са тези, които многократно назад във времето са спасили много човешки животи от различни пандемии и заболявания. По думите й трябва обаче да имаме достатъчна информация за тях, медицинските специалисти да бъдат добре запознати, да бъде информирано обществото за действието на ваксините, за ползата и за страничните ефекти, поясни д-р Шопова. Тя би се ваксинирала, но когато е налична по-широка информация за ваксините, които ще получим, след като бъдат одобрени.

498 лица или 28,2% са заявили желание за поставяне на ваксина срещу Ковид-19 сред медицинските специалисти на първа линия в област Смолян. Това стана ясно от данните предоставени днес на срещата с медиите от представителите на щаба. "Към днешна дата в областната болница се лекуват 56 човека с доказана Ковид инфекция, 7 са в интензивното отделение, свободни легла има, а лабораторията е направила през изминалата седмица общо 240 ПСР теста, от които 110 са положителни, съобщи д-р Марин Даракчиев. През месец ноември през Ковид структурите на смолянската болница са преминали общо 398 пациента, съобщи д-р Даракчиев. 51 души са починали, което е 12,8% леталитета на хората, които са починали в болницата, каза директорът на лечебното заведение.

На срещата присъства и пулмологът д-р Григор Лалов – излекувал много пациенти от коронавирусна инфекция, който заяви, цитирам: “Това е една нова болест, която ни изненада, учим се и продължаваме да се учим, да трупаме знания, както при лечението, така и при диагностиката й, но мога да кажа, че това заболяване е НЕПРИДВИДИМО! Характерното за него е неговият непрогнозируем ход! Това не е обикновен грип, протичането му може да бъде както много леко, така и тежко с увреждания на много системи в организма”, каза пулмологът. По думите му придружаващите заболявания много често утежняват лечението на болните от Ковид-19, затова не трябва да подценяваме тази болест, а да се отнасяме отговорно.

От своя страна дългогодишният специалист по белодробни болести д-р Златка Шопова изрази притеснение относно прекомерната употреба на лекарства сред хората, в това число и на антибиотици, независимо дали са изписани по телефона или сами сме си ги назначили. “Твърде малко знаем за заболяването, искам да обърна внимание на следното, за мен е неприемливо да се започва антибиотично лечение без преглед, по телефона. От опита до сега, в този бум на масови пневмонии забелязвам, че голям процент от пациентите са започнали антибиотично лечение или сами, или по телефона изписани, което за мен е недопустимо”, коментира д-р Шопова. “Не може без преглед на общото състояние на пациента, без изследвания. Това много ме притеснява, защото ако се стигне до болнично лечение, хората вече са употребили един-два антибиотика и тогава нещата стават сложни. Придобива се резистентност, а това е много сериозно нещо”, посочи специалистът. По думите й нещата са сериозни, болестта е тежка, непридвидима понякога, хората трябва да бъдат по-отговорни, да не ходят без маски и да нямат прекалени контакти, защото лекарите са малко, трябва да мислим и за това, кой ще ни лекува, каза в пулмологът д-р Златка Шопова.

Вирни се горе