Област Смолян на 12 място в страната по брой заболели от коронавирус

 Област Смолян на 12 място в страната по брой заболели от коронавирус

Област Смолян остава с 38 установени случая на заразени с коронавирус към днешна дата. Това обяви областният управител Недялко Славов на редовния брифинг днес. Към момента излекуваните са 24-ма, смъртните случаи остават четири. Активните случаи към днешна дата са 11 , 4 от тях в болници – 3-ма в областното лечебно заведение и 1 в болницата в Девин, амбулаторните случаи са 7. „По брой пациенти област Смолян е на 12 място сред областите в страната, след София, Плевен, Видин, Благоевград, Кюстендил, Пловдив, Ямбол Пазарджик, Сливен Бургас, Стара Загора. Първите три области съставляват 61 % от всички регистрирани случаи в страната. На глава от населението Смолян се нарежда на 6 място в страната с 1 заболял на 2 720 жители. Преди Смолян са Видин, Плевен, Кюстендил, Ямбол, София“, отбеляза областният управител. Директорът на РЗИ в Смолян д-р Мими Кубатева съобщи, че под карантина през миналата седмица са били 270 човека, от които 252-ма пристигнали от чужбина. Новопристигнали през седмицата от други държави в областта са 140 лица разпръснати по всички общини – най-много в Смолян, Чепеларе, Доспат и Мадан. Контактни лица, поставени под карантина са 18. „През седмицата са изследвани с PCR тестове – 159 човека. От тях медицински персонал са 60 – 45 от Смолян и 15 от болницата в Девин. Изпратени са PCR тестове на 37 лица – персонала на Дома за възрастни хора в село Фатово – всички са отрицателни. Резултатите от 27-те проби на персонала на Дома в село Ровино се очакват днес. Предстоят да се направят такива изследвания на персонала във всички социални домове в областта“, уточни д-р Кубатева. По думите й са направени 188 бързи теста, от тях 4 са положителни на антитела. 106 са бързите тестове на медицински персонал. През изтеклата седмица специалистите на РЗИ са предоставили на болниците в областта списък със 7 лекарства за лечение на Ковид 19, които могат да бъдат заявени, при необходимост, чрез РЗИ. Към момента има направена една заявка от болницата в Девин.

През миналата седмица са проведени две работни срещи на РЗИ и областната болница за обсъждане на критични точки и организацията на работа, с цел минимизиране риска за персонала и повишаване на борбата с вътреболнични инфекции. Дадени са препоръки за чести инструктажи за работа, обсъдени са и практически въпроси в организацията на работа.

„Искам да обърна внимание на жителите на областта, сега когато отпадат ограничителните мерки, възможността да се възползваме от правото на повече свободи и по-малко противоепидемични ограничителни мерки, е в нашите ръце. От отговорното поведение на всеки от нас зависи до колко нашия живот ще се върне към нормалността и ще бъде спокоен“, категорична беше д-р Мими Кубатева.

Директорът на смолянската болница д-р Марин Даракчиев посочи, че в момента в инфекциозното отделение се лекуват 3-ма пациенти с доказан коронавирус. Двама имат втора отрицателна проба и предстои да бъдат изписани. „Съсредоточени сме върху тестване на персонала. Имаме 45 отрицателни PCR теста и 55 бързи теста, като само двама са положителни за антитела. Болницата има възможност да продължава да работи, няма дефицит на персонал в момента. Умолявам гражданите да продължат да спазват мерките, за да приключи ситуацията в областта и да изпишем последния пациент до края на седмицата“, заяви д-р Даракчиев.

Вирни се горе