Нови апарати за пациентите на хемодиализа в МБАЛ – Смолян

Нови апарати за пациентите на хемодиализа в МБАЛ – Смолян

От днес /понеделник/ в хемодиализното отделение на смолянската МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” започнаха да работят петте нови хемодиализни апарати „Фрезениус – 4008S Класик”.

„Техниката за пречистване на кръвта на нуждещи се е внос от Германия. Тя е с по-висок клас и е произведена през тази година. „Фрезениус – 4008S Класик” заменят до сега ползваните по-стари апарати за хемодиализа, чиито експлоатационни срокове бяха вече изтекли”, каза старши ординаторът в отделението д-р Васил Бояджиев.

За закупуване на новата апаратура бяха дадени целево общо 120 000 лв от Министерство на здравеопазването. А в цялост за обновяване и апаратура на отделението „Хемодиализа” от МБАЛ бяха усвоени 150 000 лв.

„С тези най-съвременни апарати за екстракорпорално прочистване на кръвта се подобрява най-вече качеството на хемодиализната процедура и от там – качеството на живота на обслужваните пациенти”, посочи д-р Бояджиев.

Сега на хемодиализно лечение три пъти седмично по четири часа са общо 42 души от цялата Смолянска област.

„Експлоатационният срок на този тип машини е в рамките на 30 000 работни часа. С влизането им в действие смолянското отделение по хемодиализа става вече един модерен и конкурентен център на подобните му в рамките не само на страната ни, а и смея да твърдя – и в по-широк териториален план ”, посочи още водещият специалист,съобщиха от пресцентъра на здравното заведение.

Вирни се горе