Настинка или грип

Настинка или грип

Няколко полезни съвета как да разпознаем с какво си имаме работа

Есенно-зимният сезон е в своя разгар и отново на дневен ред е темата за настинките и грипа и как да се предпазим от тях.

Често обаче не правим разлика между двата вируса, бъркайки обикновената простуда с грип и обратното. Понякога запушеният нос е просто запушен нос, но друг път се оказва симптом на разразяващата се буря – грипът. Пикови месеци са януари и февруари.

И грипът, и настинката са респираторни инфекции, т.е. инфекции на дихателните пътища. Някои от симптомите им са подобни, затова ето няколко полезни съвета как да разпознаем с какво си имаме работа.

Настинка

Симптоми – течащ и запушен нос, възпалено гърло, кихане и кашлица.

Продължителност – симптомите се развиват за ден, два и след това постепенно отслабват. Една настинка може да продължи до 2 седмици. Най-заразна е през ранните фази, когато болният е с течащ нос и възпалено гърло.

Грип

Симптоми – внезапна треска, болки в мускулите, изпотяване, изтощение, суха кашлица и кихане.

Продължителност – грипът се развива много по-бързо от настинката. Вирусът преминава за около седмица, но усещането за изтощение често продължава по-дълго.

Лечение

Закаляване и силна храна срещу настинката и ваксина срещу грипните вируси. Приемайте повече витамини C и D и храни богати на желязо, мийте ръцете си често, особено когато сте в досег с болен, почивайте си повече и не забравяйте да пиете *течности.

Повторно разболяване?*

Тъй като вирусите, които причиняват настинката и грипа могат да претърпят мутация и можете да се разболеете повече от веднъж от тях в рамките на един сезон, в т.ч. можете да бъдете вирусоносител и да заразявате околните.

Вирни се горе