Над 50 карти на хора, завърнали се от чужбина са постъпили в РЗИ от вчера до обяд днес

 Над 50 карти на хора, завърнали се от чужбина са постъпили в РЗИ от вчера до обяд днес

Състоянието на мъжът от Гьоврен, с коронавирус, се подобрява

Както вече е ясно общо три са официално оповестените положителни проби за коронавирус в Смолянска област. Единият от новоустановените е контактен на първия положителен случай. „Човекът е на 43 години и от снощи е започнал да покашля, т.е. да проява симптоми на респираторна инфенкция. Дадено му е указание да се свърже с личния лекар и да се лекува в къщи, така или иначе е под карантина“, каза д-р Мими Кубатева. Вторият случай е млад мъж, с диагноза пневмония, от с. Гьоврен.

„Поради диагнозата му е взета проба, която е положителна. Човекът е приет в инфекциозно отделение и състоянието му вече се подобрява. Неговата съпруга от вчера има оплаквания и днес е хоспитализирана в болницата. Всички контактни на това лице ще бъдат проучени и поставени под карантина, ще се наблюдават от личните лекари, когато имат симптоми, ще бъдат лекувани и само, които са тежки случаи ще бъдат насочени за хоспитализация в инфекциозно отделение в МБАЛ – Смолян“, уточни д-р Кубатева.

По думите й снощи е приет още един пациент – колега на мъжа от Гьоврен. Той е от Чепеларе и от снощи е със симптоми на дихателна инфекция. Днес пред работници на спешната помощ в Девин, които били контактни с болният мъж от Гьоврен, бяха изпратени в РЗИ да им се вземат проби за изследване. „Обясних им да не се притесняват, защото след като има констатиран случай, много вероятно е и те да са с положителни проби. Водещо е клиничното състояние“, каза още директорът на РЗИ. Тя отново направи уточнение, че леките случаи се проследяват и лекуват в къщи, а тежките – в болница, затова е безсмислено да се взимат проби на всички. „Освен това те са медицински лица и бързо могат да се ориентират какво се случва с тях“, добави д-р Кубатева. Вчера – 19 март са изпратени общо 25 проби на контактни лица. Днес се очаква да чуем какви са резултатите. „Трябва да се прецизира на кои контактни да се вземат проби. Проби, взети само на двудневен контакт, са фалшиво отрицателни. Безсмислено е. Затова всеки случай ще бъде отделно преценяван – на кой да се вземе, и заслужава ли си да се вземе проба. Един от критериите за вземане на проби е да има някакви симптоми. Слушайте Националния щаб! Това се казва и от тях“, посочи директорът на здравната инспекция в Смолян. Според д-р Мими Кубатева не е нужно масово да се вземат проби.

В инфекциозно отделение в МБАЛ – Смолян има 20 легла, като е възможно да се разкрият до 60 легла. На въпрос как ще се работи, като има само двама инфекционисти, д-р Кубатева отговори, че и лекарите интернисти също могат да лекуват това заболяване.

Към вчерашна дата – 19 март в РЗИ – Смолян са постъпили 55 карта, а 42-е бяха лицата, поставени под задължителна карантина. От вчера до днес постъпилите карти са 51-а, на хора завръщащи се от чужбина – Англия, Германия, Испания и други страни. Предстои картите да бъдат обработени.

Вирни се горе