Над 32 000 българи се разболяват от рак ежегодно

Над 32 000 българи се разболяват от рак ежегодно

Повече от 32 000 души заболяват от злокачествени заболявания всяка година у нас.

Най-чести са ракът на дебелото черво. От това заболяване ежегодно се разболяват 4400 души. Следват ги тези, страдащи от рак на белия дроб – 3600 души. Болните от рак на гърдата и на стомаха българи за година са 3600 и 1700 души. Новосъздаденият Български Онкологичен Институт (БОИ) си поставя за цел повишаване качеството на диагностиката и лечението на злокачествените заболявания в България, както и понижение на смъртността от тях.

Първата насока в дейността на БОИ е чрез контакти с британски и американски лаборатории да осигури провеждане на специфични онкогенетични изследвания (т.нар. прогностични и предиктивни маркери), които в момента не се предлагат у нас.

Тези изследвания са предназначени за пациенти с рак на гърдата, на дебелото черво, на белия дроб и на стомаха.

От БОИ уточняват, че предлаганите от него изследвания са от изключително значение за правилното определяне на лекарствената терапия и прогнозата на пациентите със злокачествените заболявания. Те са в основата на последните тенденции в развитието на Онкологията – т.нар. персонализирана медицина.

Подобна индивидуализирана терапия, максимално съобразена с особености на отделния пациент, води до по-добър ефект от лечението и намаляване на неблагоприятните му странични действия.

Поръчките за изследвания ще се приемат в офиса на БОИ в София, както и в медицинските центрове и болници в цялата страна.

Предстои сътрудничество с онкотерапевтичните отделения в страна, както и с пациентските организации.

Вирни се горе