Над 100 пациенти са преминали за психологично консултиране през Центъра за майчино и детско здраве през 2017 година

Над 100 пациенти са преминали за психологично консултиране през Центъра за майчино и детско здраве през 2017 година

Над 100 пациенти са преминали за психологично консултиране през Здравно-консултативният център за майчино и детско здраве към МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“, в рамките на миналата година, съобщи координаторът Даниела Топова. В звеното се осигурява комплексно обслужване на родилки и бременни жени с патология на бременността, на деца с увреждания или с хронични заболявания и членове на техните семейства, по време на престоя им болницата или при амбулаторно проследяване. За 2017 година са осъществени над 440 медицински консултации на бременни жени и родилки. Броят на медицински консултации на деца са над 50. Психологическите консултации на деца са над 60 и също толкова са психологическите консултации на бременни с патология и родилки.

„Една част от децата , бременните и родилките са на болнично лечение в МБАЛ „д-р Братан Шукеров“. Други се насочват от личните лекари, а една малка част са насочени или от Спешно отделение, или от техни познати, които са ползвали услугите на центъра“, добави Даниела Топова.

Здравно-консултативния център бе разкрит през есента на 2015 г. , във връзка с изпълнението на „Националната програма за подобряване на майчиното и детското здраве 2014–2020 г.” и сключен договор с Министерството на здравеопазването. Основната цел е предоставянето на здравно-информационни, консултативни, координиращи и насочващи услуги, психологична подкрепа и специализирани консултации от медицински и немедицински специалисти. Предоставянето на услугите, които са напълно безплатни за пациентите от целевата група, се осъществява от координатор, който организира дейностите, психолог и социален работник.

Вирни се горе