На второ място в страната сме по брой заразени спрямо населението

На второ място в страната сме по брой заразени спрямо населението

Cмoлянcĸa oблacт e нa втopo мяcтo пo peгиcтpиpaни cлyчaи нa Соvіd-19 спрямо брой население в cтpaнaтa. Eдин нa вceĸи 575 дyши e зapaзeн c ĸopoнaвиpyc, cъoбщи нa бpифинг oблacтният yпpaвитeл Heдялĸo Cлaвoв. Пpeз пocлeднaтa ceдмицa имa 30 пoлoжитeлни пpoби, 82-мa ca излeĸyвaни. 93 ca aĸтивнитe cлyчaи, oт ĸoитo 17 ce лeĸyвaт в бoлнични зaвeдeния, дeвeт oт тях в oблacтнaтa бoлницa. 78-гoдишeн мъж oт Дocпaт c ĸopoнaвиpyc и cъпътcтвaщи зaбoлявaния e пoчинaл миналата нoщ в общинската болница в Девин. По общини новорегистрираните случаи на Ковид 19 в областта са разпределени по следния начин – Смолян 16, Доспат – 12, Девин и Рудозем по 1. Под карантина са поставени 153-ма контактни на положителни с Ковид лица. На 21 юни изтече карантината на 260 контактни от община Доспат. „Във връзка с диагностициран случай на Ковид 19 в шивашки цех в Смолян, е връчено предписание за засилени противоепидемични мерки и пълна дезинфекция на цеха. Специалистите от РЗИ проследяват 13 карантинирани лица без ОПЛ. През седмицата са изпратени 225 проби за ПСР изследване, от тях 27 на медицинския персонал от неврологично отделение и са отрицателни. Направени са 316 бързи тестове, от които 8 положителни на антитела. В края на миналата седмица са изпратени 89 контролни проби за ПСР на позитивни на Ковид 19 от община Доспат. От тях повторно положителни резултати има 16. Те не се съобщават като новооткрити“, каза директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева.

Днес започна тестване на децата от детската градина в Смолян, в която беше констатирано дете положително на Ковид 19. Общо 17 деца и 4 учителки ще се тестват, уточни д-р Кубатева.

На този етап инфекциозно отделение в Смолянската болница има все още капацитет да приема пациенти с Ковид 19. „Инфекциозно отделение е с 13 легла плюс опция за още 7, за да станат 20. Следваща стъпка е вътрешно отделение сектор по пулмология да поеме още пациенти, имаме възможност да разширим дейността. На този етап нямаме проблем“, каза директорът на лечебното заведение д-р Марин Даракчиев.

Призив към гражданите за лична отговорност и заострено внимание отправи директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева. „Предвид увеличения брой на позитивни в нашата област считаме, че риска от заразяване е много по-голям. Това налага наистина да бъдем много внимателни, особено хората в рисковата възраст и тези, които имат сериозни заболявания. Да избягваме контактите, да спазваме добра хигиена и да носим предпазни средства там където е указано, а и там където смятаме, че ни грози опасност“, посочи д-р Кубатева.

Вирни се горе