На високо научно ниво протече четвъртият медицински конгрес на ЮЕМФ

понеделник, 16 септември 2013 г.

Приключи Четвъртият международен медицински конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум (ЮЕМФ), организиран съвместно със Словенската медицинска асоциация в Порторож, Словения. Той предизвика огромен интерес и на него присъстваха лекари от Албания, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Грузия, Германия, Гърция, Казахстан, Латвия, Македония, Сърбия, Словения, Турция, Украйна, Черна гора. Направените от българските и от всички останали лектори презентации по всички конгресни теми, а именно кардиология, диабет, трансплантации, онкология, финансиране на здравеопазването и роля на съсловните организации бяха на много високо научно ниво. Конгресът допринесе за повишаване авторитета и утвърждаване на организацията, в която тази година бяха приети две нови членки – медицинските асоциации на Азербайджан и Молдова.

Всички участници получиха европейски сертификати с 15 кредитни точки.

Събитието беше широко отразено от словенските, а също и от редица български и други медии.

На конгреса президентът на ЮЕМФ д-р Андрей Кехайов връчи традиционните награди за Лекар на Югоизточна Европа и за принос за развитието на организацията. Тази година най-високата награда – Лекар на Югоизточна Европа беше връчена на вицепрезидента на ЮЕМФ проф. Павел Поредош – дългогодишен председател на Словенската медицинска асоциация и ерудиран специалист със сериозен научен принос в областта на кардиологията, а за принос за развитието на ЮЕМФ с награди бяха удостоени председателите на медицинските асоциации на Казахстан и Грузия, съответно д-р Айзан Садикова и проф. Гия Лобханидзе. Награда за цялостен научен принос получи проф. Гоце Спасовски от Македония, научен секретар на конгреса.

Във връзка със съществуващите сериозни проблеми, както в областта на трансплантациите, така и тези, свързани с финансирането на здравеопазването беше взето решение да се изготви декларация, която да бъде представена пред съответните инстанции и обществеността.

Беше взето решение следващия конгрес на Форума да се проведе през месец септември 2014 г. в Охрид, Македония.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009