На високо научно ниво протече четвъртият медицински конгрес на ЮЕМФ

На високо научно ниво протече четвъртият медицински конгрес на ЮЕМФ

Приключи Четвъртият международен медицински конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум (ЮЕМФ), организиран съвместно със Словенската медицинска асоциация в Порторож, Словения. Той предизвика огромен интерес и на него присъстваха лекари от Албания, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Грузия, Германия, Гърция, Казахстан, Латвия, Македония, Сърбия, Словения, Турция, Украйна, Черна гора. Направените от българските и от всички останали лектори презентации по всички конгресни теми, а именно кардиология, диабет, трансплантации, онкология, финансиране на здравеопазването и роля на съсловните организации бяха на много високо научно ниво. Конгресът допринесе за повишаване авторитета и утвърждаване на организацията, в която тази година бяха приети две нови членки – медицинските асоциации на Азербайджан и Молдова.

Всички участници получиха европейски сертификати с 15 кредитни точки.

Събитието беше широко отразено от словенските, а също и от редица български и други медии.

На конгреса президентът на ЮЕМФ д-р Андрей Кехайов връчи традиционните награди за Лекар на Югоизточна Европа и за принос за развитието на организацията. Тази година най-високата награда – Лекар на Югоизточна Европа беше връчена на вицепрезидента на ЮЕМФ проф. Павел Поредош – дългогодишен председател на Словенската медицинска асоциация и ерудиран специалист със сериозен научен принос в областта на кардиологията, а за принос за развитието на ЮЕМФ с награди бяха удостоени председателите на медицинските асоциации на Казахстан и Грузия, съответно д-р Айзан Садикова и проф. Гия Лобханидзе. Награда за цялостен научен принос получи проф. Гоце Спасовски от Македония, научен секретар на конгреса.

Във връзка със съществуващите сериозни проблеми, както в областта на трансплантациите, така и тези, свързани с финансирането на здравеопазването беше взето решение да се изготви декларация, която да бъде представена пред съответните инстанции и обществеността.

Беше взето решение следващия конгрес на Форума да се проведе през месец септември 2014 г. в Охрид, Македония.

Вирни се горе