МЗ работи по програма за превенция и профилактика на самоубийствата

МЗ работи по програма за превенция и профилактика на самоубийствата

От днес на интернет страницата на МЗ за обществено обсъждане е публикуван проект на Национална Програма “Превенция и профилактика на самоубийствата в Република България 2013 – 2018 година” и Национален план за действие към нея. Документът е разработен от Министерството на здравеопазването и Националния център по обществено здраве и анализи. В мотивите за разработване на Програмата се посочва, че България не е изолирана от световните тенденции и самоубийствата представляват един от проблемите с нарастваща значимост. Данните сочат, че ежегодно около 1 милион души в цял свят посягат на живота си. В последните десетилетия се отбелязва ръст на самоубийствата и опитите за самоубийства, а така също и на падане на възрастовата граница. По тази причина суицидопревенцията и депресиите са един от 5-те приоритети на Европейския пакт по психично здраве, приет от ЕК през 2008 г., съобщиха от земеделското министерство.

Основната цел на Националната програма е намаляването на честотата на опитите за самоубийство и на смъртността поради самоубийство. Като подцели са заложени събиране на достоверна статистическа информация за опитите за самоубийства, междусекторно сътрудничество, обучение на персонал за работа с хора с автодеструктивно поведение. Важна част от дейностите, заложени в проекта е обучението на професионалистите по проблемите на самоубийствата и разширяване разбирането на широката общественост за значението да бъде преодоляна стигмата към акта на себеувреда и в частност на психичните разстройства. В тази връзка дейностите са насочени към различни целеви групи. Чрез обучения по суицидопрофилактика ще бъдат обхванати професионалистите от спомагателните професии и преди всичко – заетите в областта на здравеопазването.

Достигането до рисковите целеви групи ще става чрез първична, вторична и третична суицидопрофилактика. Първичната включва всички дейности по предотвратяване на суицидно поведение, т.е. недопускане на нови опити за самоубийство и на смъртни случаи поради самоубийство. Вторичната суицидопрофилактикае насочена към преодоляване на леталния изход от суицидното действие, на усложненията и на остатъчните соматични и/или психични увреждания, както и към преодоляване на автоагресивния порив. Третичната суицидопрофилактика е насочена към предотвратяване на нов суициден опит. Тя включва дейности по преодоляване на дългосрочни последици и усложнения от суицидното действие, включително и инвалидизиране, и ресоциализация на парасуицидантите.

Финансирането на дейностите по програмата се предвижда да се осъществява от Републиканския бюджет и Норвежкия финансов механизъм.

Вирни се горе