Много от очилата, продавани по сергиите, са опасни за здравето

 Много от очилата, продавани по сергиите, са опасни за здравето

Много от очилата на пазара, по сергии и включително оптики са опасни за здравето

Д-р Алек Топалов, началник-отделение по Офталмология на МБАЛ “Токуда Болница София” коментира опасностите, които крият евтините и фалшиви очила, съобщава БГНЕС.

По принцип в оптиките се прави съобразяване с рецептата, която е изписана на пациента. При продуктите, които са на пазара обаче, при повечето от тях не пише каква е дистанцията между двете стъкла. Това е един сериозен проблем, защото пациентът например знае, че има нужда от очила с два или три диоптъра, купува си очила с такива диоптри, а се оказва, че като ги сложи, го боли глава много. Това се получава точно поради несъобразената междузенична дистанция. Това е един от основните проблеми, поясни медикът.

На пазара редовно липсва информация за това продуктите къде са произведени, няма UV – защита на стъклата при слънчевите очила. Има изключително евтини продукти, които се продават на пазара, защото има очила, които човек може да си купи от 5 до 10 лв., което не е най-добре, коментира д-р Топалов.

По думите му в повечето случаите такива очила са изключително некачествени продукти, които много бързо се чупят.

Друг проблем за тези очила, които се продават по този начин е, посочи той, е, че невинаги можем да знаем какъв е точният диоптър. Много често в около 30-40 % от моите пациенти има разлики между диоптрите между едното и другото око. Докато тези очила, които се продават по този начин, обикновено двете стъкла са с един и същи диоптър. Това също може да доведе до главоболие, предупреди офталмологът.

Той каза още, че при такива очила има и опасност от алергия. Много често тя започва в етапа на контакт на самите рамки върху носа и по главата, зоната около ушите и над скулите може да се появи контактен дерматит, каза още доктор Топов.

Вирни се горе