Медицинското осигуряване при тежки зимни условия бе обсъдено на среща в РЗИ – Смолян

Медицинското осигуряване при тежки зимни условия бе обсъдено на среща в РЗИ – Смолян

На 07.12 т.г. се проведе заседание на Съвета за медицинско осигуряване към РЗИ – Смолян. Участие взеха представители на общините и ръководителите на болнични лечебни заведения в областта и ЦСМП.

Председателят на Съвета – д-р Кубатева информира за реалната готовност на лечебните заведения за болнична и спешна медицинска помощ за работа при тежки зимни условия, относно осигурените задължителни резерви за болнични легла, лекарства, кислород, електрозахранване, отопление, обслужване на хемодиализно болните. Обърнато бе внимание, че при тежки дълготрайни бедствия ще се търси съдействие и помощ от Областния щаб за изпълнение на областния план за защита при бедствие и за взаимодействие с националния и общинските щабове. Във връзка с Програмата за обучение на членовете на Съвета за медицинско осигуряване бяха представени две лекции на теми:

Характеристика на химическото заразяване – от Румяна Мързянова – гл. инспектор ОМП

Правила за поведение и действия на медицинските екипи при възникване на огнище от химическо заразяване – от д-р Велин Денев – директор на ЦСМП – Смолян.

В последвалата дискусия се изказаха становища за необходимост от повече практическа подготовка на населението и юридическите лица, съгласно Закона за защита и превантивни действия срещу бедствия, аварии и катастрофи. Общинските представители споделиха, че са изготвени всички необходими планове, но останалите задължения по закона не се изпълняват, поради липса на средства. На лице е контрол, без оказвана помощ от институциите. Съветът прие решения за 2017 г.:

Да се продължи темата за химическото заразяване с разглеждане на източници с реални рискове по общини и необходими превантивни действия.

Представяне и обсъждане на Закона за защита при бедствия и отговорностите на държавните и местни институции, и юридическите лица в съответствие с него.

Да се предложи на областния щаб да проконтролира изпълнението на изискванията на Закона за защита при бедствия.

Вирни се горе