МБАЛ – Смолян с колективен имунитет срещу Ковид – 19

  МБАЛ – Смолян с колективен имунитет срещу Ковид – 19

60 % от персонала е с антитела, голяма част от останалите – ваксинирани

„Поне 60 % от персонала в МБАЛ – Смолян има антитела, изградени след среща с Ковид – 19. Една част от останалите 40 % са в първите три групи ваксинирани, друга част очакват другите ваксини. Единица са тези, които не желаят да се ваксинират. Ние сме в доста голям процент защитени с наличие на антитела“. Това каза д-р Дафинка Калайджиева. По думите й преди да им бъде поставена ваксината, всички са се изследвали. „Персоналът, който има антитела не отказват да бъдат ваксинирани, но това ще се случи на по-късен етап. В момента имаме списък с нови 10 желаещи и, когато пристигнат следващите дози, те също ще бъдат ваксинирани“, каза още д-р Калайджиева.

„450 човека работят в областната болница. Голяма част от тях са придобили имунитета срещу Ковид – 19 без проявена симптоматика. Това си го обяснявам с факта, че носим лични предпазни средства и дозата вирус, с която се натоварваме, е много малка“, каза директорът на областната болница д-р Марин Даракчиев. По думите му в МБАЛ – Смолян вече е изграден т.нар. колективен имунитет.

Към момента около 220 медици в областта са обхванати с ваксината. Продължава обаче записването на медицински персонал, който има желание да се включи в имунизацията срещу Ковид – 19, каза д-р Сийка Чернева от РЗИ в Смолян.

Вирни се горе