МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ организира безплатни прегледи за туберкулоза

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ организира безплатни прегледи за туберкулоза

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ организира безплатни прегледи за туберкулоза. Скринингът е във връзка с декемврийската кампания „Седмица на отворени врати", която ще се проведе от 9 до 13 декември 2019 г.

Медицинските консултации и изследванията са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица. Прегледите ще се извършват в часовете между 8,00 и 15,30 часа от д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение в смолянската болница.

Последната кампания, организирана в МБАЛ – Смолян, бе проведена в периода от 18 до 25 септември 2019 г. „Преминали са 92 пациенти, които са попълнили анкетни карти и са консултирани и прегледани. От тях с риск от заболяване са 71. На 71 от тях са извършени прегледи. На 50 – проба Манту, рентгенография на бял дроб на 28 и микробиологично изследване на храчка – на 9. Един пациент е с латентна туберкулозна инфекция. Няма открити болни с туберкулоза.

На всеки три месеца болницата в областния град организира „Седмица на отворените врати“, като целта е да се повиши обществената информираност, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се промотира здравословния начин на живот.

Вирни се горе