Маските отново стават задължителни

Маските отново стават задължителни

Очаква се министърът на здравеопазването да издаде заповед за задължително носене на маски, като задължението да влезе в сила от полунощ.

“Разпоредих на министъра на здравеопазването, трябва да задължим, който излиза на обществено място, без маска да не се движи, ако няма маска, може да си сложи шал.”, обяви премиера Бойко Борисов по време на брифинг в МС.

По думите му мярката е въведена в цял свят, а в България е бил даден едноседмичен гратисен период.

Припомняме, че преди дни министърът на здравеопазването издаде такава заповед, която беше отменена на следващия ден след като стана ясно, че в голяма част от аптеките в страната липсват тези предпазни средства и реално хората няма от къде да си ги набавят.

По думите на премиера въпреки масовите призиви за носене на маски във вчерашния топъл ден хората масово не са спазвали това изискване на публични места.

Борисов уточни, че има нещо, което го притеснява и това е – за радост ниската заболяемост, ниската смъртност в сравнение с другите страни, но това успокоява хората.

Бойко Борисов: “Усещането ми е, че си мислим, че това ще свърши, усещането ни е, че едва ли не е шега. Цял свят знае и гледа, че трябва да се спази единственото засега към този момент успешно правилно действие – дистанцията. Мерките за излизане са все по-строги и задължителното носене на маски.”

Премиерът обясни, че отделно са поръчани и 1 млн. маски, плюс ЕК, плюс фабриките, които произвеждат непрекъснато, а и всеки може и да си ушие и ако иска.

“Насмогнем ли на маски, финансовият министър има готовност да платим за тези, които нямат възможност и мисля, че и от дарителите вече много даряват маски. Най-трудното ни предстои. Под 1% се движим в момента. В тъгата си мога да кажа, че добрата новина е, че тези починали хора са все с тежки заболявания. Но ние имаме много такива хора в страната, рисковата група е много голяма и ако я изпуснем, да влязат всички в болницата, тогава ще понесем катастрофална щета.”, каза още Борисов.

Вирни се горе