Лекарският съюз избира нов шеф през октомври

Лекарският съюз избира нов шеф през октомври

Българският лекарски съюз (БЛС) ще избере нов председател на събор между 9 и 16 октомври, реши на двудневно заседание във Велико Търново Националният съвет на съсловната организация.

На събирането беше приета оставката на досегашния председател д-р Божидар Нанев, който стана министър на здравеопазването.

Управителният съвет на БЛС избра за временно изпълняващ длъжността председател до събора д-р Цветан Райчинов – досегашен зам.-председател на БЛС.

На пресконференция той заяви, че заедно с подготовката на събора до октомври основната му задача ще бъде подписването на Националния рамков договор за 2010 г.

"Дотогава би трябвало, според сега съществуващия закон, да бъде подготвен и подписан Националният рамков договор. Това в момента като че ли най-много интересува и лекарите, и обществото, тъй като това не е договорът за касата и лекарите, това е договорът за пациентите. Ще настояваме за промени в Закона за здравното осигуряване, тъй като в последните няколко години там бяха премахнати на практика текстовете, гарантиращи сключването на Национален рамков договор.

Бяха дадени изключителни пълномощия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да взема решения и да подменя договора със собствено решение.

Съсловните организации бяха изключени от този процес и ние ще настояваме категорично да бъде възстановено договарянето", каза д-р Райчинов.

Следващата среща на представителите на БЛС и Здравната каса е в края на август.

Вирни се горе