Лекарите: Здравеопазването спира и без стачка

Лекарите: Здравеопазването спира и без стачка

Здравеопазването ще спре, независимо дали има или няма лекарска стачка. В това бе категоричен ръководителят на Българския лекарски съюз Цветан Райчиновв студиото на БНТ.

За пореден път той предупреди, че болничната помощ се намира в колапс и нищо чудно в скоро време да започнат чисто съдебни процедури за изплащане към доставчиците – дълг срещу собственост.

„Проблемът не е в отделните лекари или болници, болниците наистина няма как да функционират", каза Райчинов. Той отхвърли обещанията, дадени от Министерството на финансите, като нереалистични.

Райчинов подчерта освен това, че лекарите и ръководителите на болници нямат никакви уверения, че наистина ще получат обещаните 65 милиона лева до края на март 2010 година.

По думите на шефа на БЛС и до този момент няма никакви основания да се смята, че дори и предвидените в бюджета пари ще бъдат преведени. Всъщност, подчерта Райчинов: „Ние никога не сме искали нито един процент отгоре, искаме само това, което е договорено."

Той допълни, че сумата, които се събират от здравните вноски на българските граждани, всъщност не е пренебрежимо малко, но и не всички пари в здравеопазването отиват там „където трябва".

Според Райчинов самата система за определяне на разходите в болничната помощ – т.нар. делегирани бюджети – са абсурдни.

„Не може да се допусне сриването на една система, от която зависи здравето на нацията. Трябва да има и морал", допълни Цветан Райчинов в защита на най-ощетените от спора между лекарите и Министерство на финансите – пациентите.

Вирни се горе