Лекарите в Смолянска област харчат най-много направления

Лекарите в Смолянска област харчат най-много направления

Смолян е една от областите, в които се харчат най-много направления. Това се дължи на спецификата на региона и отчасти на това, че част от личните лекари не могат да извършват планово регулярно диспансерните и профилактични прегледи, каза директорът на здравната каса в Смолян д-р Кузман Гелов в предаването “На фокус” по ТВ “Фотон – К”, с водеща Стефка Анастасова.

По думите му за първото тримесечие има случаи, в които вече са изразходвани направленията над 45 % за профилактични и за диспансерни прегледи. „Това означава, че за три месеца са извършили дейноста, която трябва да извършат за шест месеца. Това се обуслява от няколко неща – миграцията на насалението относно работния процес, безпаричието, лошата комуникация. Трудно е от едно село пациента да дойде в точния ден и час на преглед при даден специалист”, каза д-р Гелов. Той уточни, че го има и обратния случай – за три месеца нула направления похарчени в тази посока.. „Харчим повече, защото нямаме специалисти навсякъде. Много от случаите се изоставят, пациентите са запуснати. Като дойде в града лекаря започва да търси консултация с колеги, защото случая вече е в една степен, в която трябва помощ от много специалисти”, заяви шефът на здравната каса.

Д-р Гелов посочи още, че това, което иска касата е да има право да преразпределя направленията, т.е. там където не могат да бъдат изразходвани по ред причини, да се насочват най-вече към медицинските центрове за комплексно обслужване на населението.

Вирни се горе