Лекарите у нас с минимални заплати 1100 евро, сестрите - с 400 евро

Лекарите у нас с минимални заплати 1100 евро, сестрите - с 400 евро

“Направили сме първоначални разчети за минимално ниво на заплащане от 1100 евро за лекарите и 400 евро за сестрите“, каза заместник-министърът на здравеопазването Валерий Митрев.

Според него това може да се постигне в рамките на сумата от 1 милиард и 200 милиона лева, която в момента се заделя за здравеопазване, ако се преструктурират лечебните заведения и коректно си изпълняват обществените поръчки.

При сондаж, направен от здравното министерство, било установено, че много лечебни заведения купували лекарства, чиито цени са по-високи от предлаганите в аптеките в градската мрежа. Ресурсът при новото заплащане няма да се формира на базата на преминал болен, а чрез делегирани бюджети. Сега българинът плаща 400 млн. лв. за здравеопазване под масата, което се равнява на 1.5% здравна осигуровка. Проблемът е, че българите не са сигурни, че парите които официално внасят, действително ще отидат за тяхното лечение.

Идеята на управляващите е да се създадат ясни правила и да се елиминира корупцията в болниците. Когато се постигне унифициране на дадена услуга във всички болници и тя е съобразна с медицински стандарти, пациентите ще плащат само здравната си осигуровка, а не осигуровка плюс пари кеш на лекаря, твърдят още от министерството.

Вирни се горе