Лекарите от Търговище снеха доверие от ръководството на БЛС

Лекарите от Търговище снеха доверие от ръководството на БЛС

Районната колегия на Български лекарски съюз в Търговище обяви, че снема доверието си от Управителния съвет на съсловната организация и настоява за свикване на Извънреден отчетно-изборен събор,предаде Дарик радио. Това стана ясно на пресконференция след проведено предсрочно отчетно-изборното събрание на Колегията в Търговище. На него за председател отново бе избран д-р Добрин Папуров. Главен секретар вече е д-р Панайот Арнаудов, а д-р Теодора Буцева е зам.-председател на Районната колегия.

Според тях ръководството на БЛС имитира дейност и не защитава правата на пациентите и лекарите в страната.

„Чрез съкращаването на мандата и предсрочното отчетно-изборното събрание на Колегията целяхме да получим вот на доверие. Подписана бе резолюция, която ще изпратим до всички колегии в страната, за да ни подкрепят”, каза д-р Папуров пред журналисти.

В резолюцията се казва, че в България не се осъществява устойчиво развитие на здравеопазването, няма добре осъзната мисия и политическа воля на правителствата за реализиране на ефективна здравна система, като израз на стратегически национален приоритет. Търговищката колегия настоява за Извънреден отчетно-изборен събор във връзка с предстоящите преговори за Национален рамков договор за 2012г., отчет за дейността на УС на БЛС и финансов отчет. Нужен е незабавен обществен дебат за перспективите пред българското здравеопазване и съсловните организации, се казва още в текста. Настоява се за приемане на Закон за спешната помощ, предложен от колегията в Пловдив.

Председателят на сдружение „Български лекар” д-р Андрей Кехайов и представители на регионалните колегии в Шумен и Пловдив, подкрепиха колегите си от Търговище, уточнявайки че колабирало е ръководството на БЛС, а не самата организация. Достъпът на гражданите до здравна помощ е затруднен, а голяма част от лечебните заведения са изправени пред фалит заради некомпетентността на ръководството на лекарския съюз, бе заявено още на срещата.

Потвърдено бе, че състоянието на болницата в Попово е тежко и че още близо 40 общински болници в страната са изправени пред затваряне до края на годината.

Вирни се горе