Лекарите излизат на протест

Лекарите излизат на протест

Лекари от цялата страна излизат на протест под мотото „За здравето и оцеляването на нацията". Медиците се обявяват срещу въведената от началото на годината нова методика за финансиране на здравните заведения от Националната здравна каса. Лекарите настояват за оставката на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков заради въведените лимити за извършена дейност. С промените се плаща за определен брой пациенти по всяка клинична пътека.

Той призова шефа на НЗОК да прояви отговорност и до началото на общонационалния протест на лекарите да внесе в Министерски съвет искане за отмяна на методиките, довели до трусовете в цялата система. „Тогава ще си вършим работата и хората ще знаят, че ще могат да разчитат на своите лекари. Надявам се политиците поне на финала на този парламент ще проявяват отговорност без значение от коя партия са и ще внесат спокойствие в тази система", заключи Райчинов.

Недоволството на лекарите ще бъде изразено от 16 часа пред сградите на Здравната каса в цялата страна. Вчера Райчинов обясни, че по закон не е възможно всички медици да излязат на протест. От Лекарския съюз призоваха гражданите също да подкрепят протеста им срещу поредния монополист в лицето на НЗОК.

Вирни се горе