Лекари от спешна помощ излязоха на протест

Лекари от спешна помощ излязоха на протест

Лекари от спешна помощ в Смолян излязоха на символичен протест,заради решението на Здравното министерство, от следващата година спешните звена да преминат към областните болници. Медиците са недоволни от решението, което според тях ще доведе до влошаване качеството на услугите. Освен това ще се намалят и заплатите на лекарите. От Националната асоциация на работещите в Спешна медицинска помощ са против тази промяна, защото според тях ще влоши вместо да подобри положението – и тяхното, и това на пациентите.

От Българския лекарски съюз са категорично против и решението на премиера, който заяви, че за да бъдат увеличени заплатите на лекарите, трябва да бъдат съкратени част от хората, които работят в администрацията.

Според здравния министър идеята е да се даде възможност за по-добро заплащане на лекарите и по-добра проследяемост на случаите – от обаждането до изписването на пациента от болницата.

„Парите, които даваме в момента на спешните центрове, в още по-голям размер да бъдат към болниците и да бъдат изразходвани точно за това. Като направим малко икономии в администрацията и оптимизираме също харчовете там, които имаме – ето ви перо, от което да им се повишат възнагражденията и да бъдат по-мотивирани”,заяви д-р Стефан Константинов.

Вирни се горе