Лекари и пациенти излизат на национален протест

Лекари и пациенти излизат на национален протест

Българският лекарски съюз и федерация “Български пациентски форум” прозоваха медиците на национален протест в сряда под надслов “Здравните вноски за здраве”. Двете организации са категорично против въвеждането на делегираните бюджети в болниците. Това се посочва в декларация до медиите, подписана от председателите на БЛС Цветан Райчинов и на федерацията Теодора Захариева, предаде БТА. Протестът е обявен за сряда, когато ще се гледа на второ четене актуализацията на бюджет 2010 г. Според предвижданите от 1 юли делегирани бюджети парите за болничната помощ се намаляват с 20%, което означава намаление на цените на всички клинични пътеки с 20%, заявиха още миналата седмица от БЛС.

Делегираните бюджети ще премахнат конкуренцията и всички стимули за развитие и усъвършенстване на медиците. Те спират инвестиционния процес и отнемат всяка възможност за обновяване и модернизиране на болниците и водят до продължаващо нарастване на дълговете им, се казва в призива на БЛС и пациентската федерация.

НЗОК продължава необосновано и незаконно да задържа дължимите плащания за болниците за март и април и в резултат на това в много болници персоналът не може да получи трудовите си възнаграждения в пълен размер, се посочва в декларацията. В нея се заявява, че делегираните бюджети ограничават правото на свободен избор на пациента и създават условия на неравнопоставеност, а в резултат на това се влошава и качеството на медицинските услуги.

В декларацията се възразява и срещу изготвянето на Национална здравна карта, която "се използвала като инструмент за административно ограничаване на дейността на болниците и закриване на голяма част от тях". 

От тази година болниците преминаха на делегирани бюджети, но след серия протести през зимата бе договорено да им се заплаща медицинската дейност, извършена от тях над договорената по определения им бюджет. Сега от 1 юли се налагат строги лимити. Това ще накара болниците в страната да приемат с 1000 пациента по-малко всеки ден, коментира наскоро един от най-известните български кардиолози професор Младен Григоров.

Около 20 големи болници в страната вече обявиха, че масово пускат персонала си в отпуск след 1 юли, за да вържат бюджета.

Вирни се горе