Лабораторията за PCR-изследвания в МБАЛ-Смолян вече работи

Лабораторията за PCR-изследвания в МБАЛ-Смолян вече работи

Лабораторията в МБАЛ-Смолян от понеделник, 16 ноември, прави PCR-изследвания на пациенти с направления и желаещи граждани

Областният управител Недялко Славов представи актуалната епидемична обстановка в област Смолян през последната седмица. „За периода от 09 до 15 ноември установените положителни проби на заразени с COVID-19 в област Смолян са 139 при 154 за предходната седмица. За същия период починалите пациенти са 16 при 15 за предходната седмица. Според показателите, оставаме в Червената зона, което налага с трогост на противоепидемичните мерки. От началото на извънредното положение към 16 ноември общият брой на установените случаи в областта е 1313, от които 911 са излекуваните, а 93 са загубили битката с болестта. Към вчерашна дата имаме активни 309 случая, от които 226 се лекуват в домашни условия, а 83-ма са хоспитализирани – 8 са настанени за лечение в болници извън територията на област Смолян, а 75 пациента се лекуват в областта: в МБАЛ-Смолян – 51, в МБАЛ-Девин – 12, в МБАЛ-Мадан – 9 и в МБАЛ-Златоград – 3. Към 16 ноември, спрямо другите административни области в страната, по брой установени случаи Смолянска област е на 23 място, а по брой случаи спрямо броя на населението – на 11-то.“, допълни Славов.

„За седмицата от 09 до 15 ноември новорегистрираните случаи с COVID-19 са 139, като се бележи намаление с 15, спрямо предходната седмица. 14-дневната заболяемост в областта е 271.4 на 100 хил., показателят на леталитета е 7.1, а 14-дневната смъртност е 29.9. Заразените лица през изминалата седмица са на възраст от 23 до 89 години (ср. възраст 59.1 год.), като 53% от инфектираните са във възрастовата група над 60 години. Не са регистрирани новозаразени сред лицата до 19 годишна възраст.“, д-р Сийка Чернева – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ-Смолян, представи по-подробна информация.

Тя съобщи, че 60.7 % от заразените през последната седмица са постъпили за лечение в лечебни заведения. „Спрямо предходната седмица, се отчита ръст на новозаразените в общините Смолян и Чепеларе. През изминалата седмица положителни проби са отчетени при 10 медицински лица и едно лице, което е в системата на здравеопазване. Не са регистрирани заразени учители и ученици. Към 16 ноември карантинираните контактни лица са 170. Средната възраст на починалите през последната седмица е 68.7 години.“ Във връзка с контрола върху спазване на противоепидемичните мерки, д-р Чернева каза, че РЗИ-Смолян е извършила 68 проверки за периода от 09 до 15 ноември, като са съставени два акта за допускане на струпване в обекти с обществено предназначение. Предстои през тази седмица да бъдат извършени проверки в Дома за стари хора във Фатово и Дома в Ровина, като ще бъдат направени и кръвни тестове за антитела на потребителите на социални услуги и персонала там. „Към тази сутрин, 17 ноември, имаме 62-ма пациента с доказана ковид-инфекция, шест от които са в интензивно отделение.“, каза директорът на областната болница, д-р Марин Даракчиев. Той потвърди, че на този етап лечебното заведение се справя със ситуацията.

„От началото на пандемията към момента броят на леглата за интензивно лечение в МБАЛ-Смолян е увеличен от 9 на 12, като има възможност за разкриване на още 6, с което общият им брой ще стане 18 – това е над средното за Европа на 100 хиляди население.“, допълни д-р Даракчиев, като отново обърна внимание, че за момента болницата разполага с достатъчен брой легла за прием на пациенти с коронавирус, но остава притеснително това, че медицинският персонал е ограничен.

Във връзка с разкриването на лаборатория за PCR-изследвания в МБАЛ-Смолян, д-р Даракчиев съобщи, че от понеделник PCR лабораторията работи и с пациенти – с направление от РЗИ, направление от инфекционист, и при желание от граждани срещу заплащане от 98 лева за тест.

Началникът на РУО-Смолян, Мария Семерджиева потвърди, че през последната седмица няма новоустановени заразени сред учителите и учениците в област Смолян. Отсъстващите към днешна дата в областта учители са 5.45%, а учениците – 5.07%. След одобрение от Министерството на образованието и науката, училището в Давидково ще премине от утре, 18 ноември, за две седмици към обучение в електронна среда, поради това, че там отсъстват четирима учители.

Вирни се горе